Moderen življenjski slog in olajšan dostop do živil, ki so posledično tudi cenejša, prinašata s seboj tudi posledice, ki se kažejo v zmanjšani kakovosti hrane. Ta je danes večkrat zelo procesirana, po hranilni vrednosti manj ugodna in temelji na neobnovljivih virih, kar neugodno vpliva na naše zdravje in okolje. V nadaljevanju vam zato predstavljamo le nekaj enostavnih nasvetov za bolj zdrav in okolju prijaznejši način prehranjevanja.
Nakupujte ekološko, lokalno in sezonsko
Verjetno poznate občutek, ko prvič v sezoni okusite domač paradižnik z bližnje kmetije, ali jagodo z lastnega vrta. Ne le, da so lokalni in ekološki izdelki okusnejši in bolj zdravi, zaradi načina pridelave in transporta, je uživanje takšne hrane priporočljivo tudi z okoljskega vidika. Hranilne vrednosti ekoloških živil so lahko nekajkrat višje od konvencionalnih živil, zato ni presenetljivo, da se vedno več ljudi navdušuje nad vrtičkanjem. Četudi nimate možnosti pridelave lastne zelenjave, jo lahko kupite direktno od kmetov, na tržnici, ali jo naročite pri lokalnih ponudnikih.