Brezstično kartično plačevanje

postopek in varnost

Uporaba brezstičnega načina plačevanja zagotovo ne pomeni nobenega dodatnega tveganja. Z brezstično kartico plačujete hitro in enostavno, predvsem pa varno in brez skrbi.

Kaj je brezstično plačevanje?

Pri takem plačevanju ob plačilu nakupa plačilne kartice ni več treba vstaviti v režo terminala POS. Posebna tehnologija namreč omogoča prenos potrebnih podatkov prek majhne antene na kartici.

Ko prodajalec vnese in potrdi znesek nakupa za plačilo, kartico le prislonite k terminalu POS na označeno mesto, počakate na zvočni in/ali svetlobni signal in plačilo je opravljeno.
PIN-koda sicer ostaja, vendar le za nakupe, vredne več kot 15 evrov. Za nakupe nižjih vrednosti pa bo dovolj, da kartico k terminalu le prislonite. 

 

Nakup do 15 EUR

Prodajalec v POS-terminal vnese znesek nakupa in ga potrdi. Kartico prislonite na POS-terminal (na mesto, kjer je oznaka antenice) in počakate na zvočni/svetlobni signal. S tem je nakup  opravljen. Vzamete POS-potrdilo.

 

Nakup nad 15 EUR

Prodajalec v POS-terminal vnese znesek nakupa in ga potrdi. Kartico prislonite na POS-terminal (na mesto, kjer je oznaka antenice).Vnesete kodo PIN in počakate na zvočni/svetlobni signal. S tem je nakup opravljen. Vzamete POS-potrdilo.

 

Kaj, če termina za brestično plačevanje ni na voljo?

Nič zato. Brezstična kartica omogoča tudi plačevanje z vstavitvijo kartice v terminal POS. Torej na tak način, kot ga že poznate.

 

Kako je zagotovljena varnost?

Brezstično plačevanje s plačilnimi karticami je varno. Nepooblaščeno skeniranje podatkov ni mogoče (denimo s preprostim sprehodom mimo imetnika). Prenos podatkov med brezstično kartico in terminalom POS je namreč kodiran s t. i. dinamičnimi kriptogrami, ki so edinstveni za vsako posamezno transakcijo. Poleg tega se je treba pri plačevanju s kartico terminalu POS približati na manj kot 2 centimetra.

V primeru, da bo čitalnik zaznal neposredno prisotnost še ene brezstične kartice, brezstična kartica ne bo delovala. Takrat boste kartico morali vzeti iz denarnice in jo približati terminalu POS.

Tudi nakupi pod 15 evrov, pri katerih številka PIN ni potrebna, so varni. Po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij bo namreč naslednja tovrstna transakcija zavrnjena, kartico pa bo treba uporabiti na dobro znani način z vstavljanjem v terminal POS in uporabo številke PIN.

Enako kot ostale oblike kartičnega plačevanja tudi brezstično plačevanje skriva nekaj dodatnih načinov za preprečevanje in odkrivanje zlorab.

Ena izmed možnosti so varnostna SMS-sporočila, ki vas seznanijo z transakcijami, opravljenimi s kartico. O morebitni nepooblaščeni uporabi kartice boste tako nemudoma obveščeni.

Sicer pa banka 24 ur na dan spremlja uporabo vseh kartic in tako poskuša identificirati kakršenkoli nakup, ki bi odstopal od siceršnjega nakupovalnega vzorca. V primeru suma vas bomo kar poklicali in preverili, ali ste kartico res uporabili vi.

“Brezstični sistem je varen. Vse od svojih začetkov, ki segajo v leto 2003, v več kot 66 državah še ni zaznal zlorabe.”

Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Kredit vam lahko uresniči
vaše želje že sedaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.