Novica

AIK Banka in Gorenjska banka napovedujeta novo sodobno bančno skupino

AIK Banka in Gorenjska banka napovedujeta novo sodobno bančno skupino

AIK Banka je uspešno sklenila prevzemni postopek večinskega paketa delnic Gorenjske banke in je z 90,11 odstotkov delnic postala novi večinski lastnik banke.

 

S krepitvijo svoje prisotnosti v regiji AIK Banka utrjuje svoj tržni položaj in hkrati pridobiva možnosti, da skupaj z Gorenjsko banko ponudi svojim strankam kakovosten servis tudi znotraj Evropske unije. “Po drugi strani pa bo AIK Banka, kot strateški vlagatelj, podpirala razvoj Gorenjske banke v močno regijsko banko, ki bo prisotna na celotnem trgu Slovenije”, je poudarila  predsednica izvršnega odbora AIK Banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić. 

 

“S prevzemom Gorenjske banke smo postali prva banka iz Srbije, ki je zakorakala na trg Evropske unije. Naš cilj je, da Gorenjska banka postane močna slovenska banka, ter skupaj z AIK Banko tudi mednarodna finančna institucija. Dejstvo, da smo izpolnili vse predpogoje za zaključek prevzemnega postopka priča o kvalitetnih osnovah, na katerih AIK Banka gradi svoje poslovanje. Še naprej bomo spremljali in analizirali vse dobre prevzemne priložnosti v regiji s ciljem pozicioniranja kot eden izmed vodilnih igralcev na bančnem trgu v tem delu Evrope”, meni Galićeva.

 

Po besedah predsednika uprave Gorenjske banke Maria Henjaka, je banka z novim lastnikom pridobila strateškega partnerja, ki je banki napovedal polno podporo v njenem nadaljnjem razvoju. S tem nastaja nova bančna skupina, ki bo v prihodnosti imela pomembno vlogo tako v Sloveniji, kot tudi širše.  

 

“Naš strateški cilj je, da bomo prepoznani kot ena izmed najbolj inovativnih bank, ne le v Sloveniji, temveč tudi v regiji.  Da bomo to lažje dosegli, bomo izkoristili sinergijo nove bančne skupine, znotraj katere bomo iskali nove priložnosti, ki nam jih ponuja skupni nastop. Novo poslovno sodelovanje omogoča Gorenjski banki možnost medsebojne izmenjave inovacij in tehnologije, kot tudi izkušenj v procesih digitalne transformacije ter seveda sinergiji pri servisiranju strank. Prepričan sem, da se bo z novim strateškim lastnikom finančna moč Gorenjske banke dodatno okrepila. Gorenjska banka bo tudi po spremembi lastništva nadaljevala s samostojnim poslovanjem, v skladu s slovensko in evropsko bančno regulativo”, je izpostavil Henjak.

 

Gorenjska banka in AIK Banka v letu 2019 načrtujeta razvoj novih produktov in skupnih storitev za komitente. Kot rezultat tega sodelovanja so slovenskim podjetjem, ki poslujejo na srbskem trgu, že na voljo posebej ugodne tarife; enako velja tudi za srbska podjetja, ki poslujejo v Sloveniji. Od danes lahko komitenti obeh bank brez provizije uporabljajo bankomate obeh bank v Sloveniji in Srbiji.

 

-------------------------------------------------

AIK Banka je ena izmed vodilnih bank v Srbiji s sedežem v Beogradu. V preteklem koledarskem letu je AIK Banka ustvarila odlične poslovne rezultate: več kot 500 milijonov evrov močne kapitalske osnove, bilančna sredstva v višini 1,8 milijarde evrov, kreditnim obsegom več kot milijarde evrov in zaupanjem strank, ki je razvidno skozi visoko raven depozitov v višini 1,2 milijarde evrov. Donos na kapital (ROE) je znašal 10,8 odstotka, delež operativnih stroškov v neto prihodkih (CIR) je bil 39,3 odstotka, kapitalska ustreznost pa je znašala 27 odstotkov, kar postavlja AIK Banko v sam vrh srbskega bančnega trga.

 

Bilančna vsota Gorenjske banke znaša 1,8 milijarde evrov. Celoten kapital je znašal 205,2 milijona evrov. Donos na kapital (ROE) je znašal 8,6 odstotka, delež operativnih stroškov v neto prihodkih (CIR) je znašal 60,7 odstotkov, medtem ko je kapitalna ustreznost znašala 16,2 odstotka.

Prejšnja novica  
14.03.2019

API – PSD2 testni portal Gorenjske banke

Revidirana direktiva o plačilnih storitvah (PSD2) uvaja nove storitve odreditve plačil, informacije o računih in potrditev stanja na računu.

več
Naslednja novica  
25.03.2019

Marko Filipčič je postal nov član uprave Gorenjske banke

Marko Filipčič bo skrbel za področje zakladništva, računovodstva, finančnega kontrolinga, informacijske tehnologije, zalednega poslovanja, nabave in upravljanja nepremičnin.

več

Imate vprašanje?
Pišite nam.

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam z namenom odgovora na vaše vprašanje pišemo na vpisan e-naslov ali vas pokličemo na vpisano telefonsko številko.

Ali pa nas pokličite na telefonsko številko 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.