Novica

V letošnjem letu je Gorenjska banka izboljšala vse kazalce poslovanja

V letošnjem letu je Gorenjska banka izboljšala vse kazalce poslovanja

Gorenjska banka je skupaj z novim lastnikom AIK banko, ki je ena najuspešnejših in kapitalsko stabilnih bank v regiji, v začetku 2019 oblikovala novo bančno skupino ter napovedala intenzivno širitev svojega poslovanja tako v Sloveniji kot v širši regiji.

 

Poleg optimiziranja procesov upravljanja in razvojnih vlaganj sta obe banki v okviru nove bančne skupine oblikovali tudi skupen tržni nastop in skupno ponudbo storitev. Poslovni rezultati Gorenjske banke v letošnjem letu kažejo, da je z novim strateškim lastnikom Gorenjski banki uspel velik razvojni premik. Tako je v 2019 Gorenjska banka izboljšala vse kazalce poslovanja. Nadaljuje se trend stabilnega poslovanja. Bruto dohodek je v prvem polletju za 28,3% večji kot v istem obdobju lani, operativni stroški pa so na približno enakem nivoju. Bilančna vsota banke je na dan 30.6.2019 znašala 1.872 mio evrov in je v primerjavi s koncem leta 2018 višja za 2,2 %. Izboljšala se je tudi stroškovna učinkovitost banke, ki za obdobje januar – junij 2019 znaša 49,7 %. Čisti dobiček je znašal 22,0 mio evrov. Povečal se je obseg kreditov, ki na 30.6.2019 znašajo 1.121 mio evrov. Zdravi del portfelja se je povečal za 11 %, delež slabih posojil pa zmanjšal za 26 %. Pozitivni trendi so se nadaljevali tudi v poletnih mesecih, predvsem na področju leasing poslov, kreditov prebivalstvu ter kreditov malim in srednjim podjetjem. Slednji so se do konca avgusta povečali za 8,1%. V juliju in avgustu se je tudi nadaljevalo zmanjševanje nedonosnih izpostavljenosti oziroma slabih posojil. Banka je v prvih osmih mesecih zmanjšala stanje slabih posojil že za 31% in tako nadaljuje svojo strateško usmeritev izboljšanja kakovosti kreditnega portfelja.

                                                                             

Eden strateških projektov Gorenjske banke v letošnjem letu je potrditev dolgoročnega poslovnega sodelovanja z Mastercardom. Poslovno partnerstvo z Mastercardom Gorenjski banki zagotavlja poleg kvalitetnih produktov tudi napredno digitalno tehnologijo. Obenem poteka v banki digitalizacija področja faktoringa in celovita prenova mobilne banke.  Gorenjska banka bo v prihodnjih tednih odprla tudi sodoben bančno enot Dunajska vertikala v Ljubljani, katerega posebnost bo tudi poseben digitalni center.

 

Kot je poudaril predsednik uprave Mario Henjak, Gorenjska banka sledi svojim poslovnim ciljem, ki si jih je zadala skupaj z novim lastnikom AIK Banko. Glede na sprejeto poslovno strategijo razvoja bo Gorenjska banka povečevala svojo prisotnost v večjih regijskih središčih v Sloveniji ter nadaljevala proces širjenja v mednarodni prostor. Tako je v septembru že okrepila svojo prisotnost na Hrvaškem. »Z izostrenim odnosom do potreb trga izpričuje Gorenjska banka svojo zavezanost vrednotam varnosti in stabilnosti. To je v preteklosti že dokazala in je razvidno tudi iz dobrih poslovnih rezultatov. Število komitentov se povečuje v vseh segmentih, kar omogoča stabilno rast tržnega deleža,« je poudaril predsednik uprave Mario Henjak.

Prejšnja novica  
05.09.2019

Slavnostni prevzem novega CTG aparata

V Jeseniški porodnišnici so v uporabo predali nov telemetrični CTG aparat, ki je bil kupljen s pomočjo donacije Gorenjske banke.

več
Naslednja novica  
30.09.2019

Gorenjska banka odprla nov sodoben bančni center v Ljubljani

Gorenjska banka je v Ljubljani v poslovni stavbi Dunajska vertikala na Dunajski cesti 152 odprla sodoben poslovno-bančni center, ki na enem mestu združuje celotno ponudbo banke.

več

Imate vprašanje?
Pišite nam.

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam z namenom odgovora na vaše vprašanje pišemo na vpisan e-naslov ali vas pokličemo na vpisano telefonsko številko.

Ali pa nas pokličite na telefonsko številko 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.