Novica

Brezstična kartica - tudi za nakupe v višini evra ali dveh

Brezstična kartica - tudi za nakupe v višini evra ali dveh

Prednost uporabe breztice ne izpstičnih kartic, ki jih bo v kratkem pričela izdajati tudi Gorenjska banka, je v varnejši in hitrejši izvedbi plačil.

 

Na plačilnem mestu namreč kartice ne izpustimo iz rok, plačilo pa je opravljeno izredno hitro, saj PIN-kode pri manjših zneskih ni več potrebno vpisovati.


 

Postopoma, od decembra 2014 dalje.
Uporabniki bodo brezstično kartico Activa MasterCard dobili ob poteku veljavnosti stare kartice, tako da bo zamenjava v celoti izvedena v štirih letih. Prve brezstične kartice bodo stranke Gorenjske banke dobile že decembra 2014. 

 

Prisloniš in plačaš. 
Uporaba brezstične kartice ima v primerjavi s klasično plačilno kartico najmanj dve prednosti. Prva prednost je v večjem nadzoru, saj uporabnik kartice med plačevanjem ne izpusti iz rok. Druga prednost pa je v opravljanju vsakodnevnih nakupov manjših vrednosti. Račun za evro ali dva, na primer v kavarni, običajno plačamo z gotovino, saj je postopek plačila s klasično kartico dolgotrajen, z brezstično kartico pa je plačilo urejeno hitreje od plačila z gotovino. 

 

Bojazni temeljijo na mitih.
Za varnost je poskrbljeno, med drugim tudi tako, da je poraba na kartici omejena z limiti. Vsak znesek plačila nad 15 € bo uporabnik še vedno moral potrditi s PIN-kodo. Pri plačilu večjih zneskov je vnos PIN-kode torej še vedno obvezen. Nasploh je varnost brezstične tehnologije primerljiva ali celo boljša kot pri čip-tehnologiji. Brezstični del čipa vsebije premalo podatkov, da bi bilo z njimi mogoče opraviti nepooblaščeno transakcijo z drugo kartico, prek drugega kanala ali pri drugem trgovcu. Prav tako ni bojazni, da bi imeli kartico v žepu, šli mimo POS-terminala in s tem nevede nekaj plačali. Te trditve so mit.

 

Uporabniške izkušnje so dobre.
Tako imenovano NFC-tehnologijo, ki omogoča brezstično plačevanje (prepoznamo jo po ikoni antenice), danes uporabljajo v okrog 70 državah po svetu. Izkušnje kažejo, da se na takšen način plačevanja uporabniki kartic privadijo že po nekajkratni uporabi in da jim ne povzroča nikakršnih sitnosti. Dober primer uporabe brezstičnih kartic pa imamo nenazadnje tudi že v Sloveniji, in sicer v javnem prevozu, kjer se je Urbana relativno hitro prijela.

 

Prejšnja novica  
13.11.2014

27. skupščina Gorenjske banke d.d., Kranj

Uprava Gorenjske banke na zahtevo delničarjev Zavarovalnica Triglav d.d., Ljubljana in Telekom Slovenije d.d., Ljubljana sklicuje 27. skupščino Gorenjske banke d.d., Kranj.

več
Naslednja novica  
05.12.2014

MasterCardove decembrske ugodnosti

December je čas veselja in obdarovanja, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo tudi skrbno izbrana darila.

več

Imate vprašanje?
Pišite nam.

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam z namenom odgovora na vaše vprašanje pišemo na vpisan e-naslov ali vas pokličemo na vpisano telefonsko številko.

Ali pa nas pokličite na telefonsko številko 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.