Novica

Kako s faktoringom izboljšati bilančno oceno?

Kako s faktoringom izboljšati bilančno oceno?

Ob koncu posameznega kvartala podjetja pripravljajo računovodska poročila, kot so bilanca stanja in izkaz poslovnega izida.

 

Da bi izboljšali svoje finančne kazalce in izkaze, ki jih zavarovalnice, banke in stranke skrbno spremljajo, se podjetja v vse večji meri odločajo za faktoring.

 

Kako lahko s faktoringom izboljšate vašo finančno sliko?

 

Poleg financiranja obratnih sredstev, ko so plačila dobaviteljev, plač in davka, si podjetja s faktoringom izboljšajo finančne kazalce, kar je posebej pomembno tako za dobavitelje, komercialne zavarovalnice kot tudi za banke. Podjetja, ki se odločijo za odkup terjatev, si tako zagotovijo:

 

1. Boljše finančne kazalce. Faktoring na eni strani povečuje delež lastnih virov financiranja in delež kapitala. Na drugi strani pa znižuje terjatve do kupcev in poslovne obveznosti, kar posledično zniža količnik obračanja terjatev in poslovnih obveznosti. Hkrati se vam izboljša kazalec finančni dolg\EBITDA. Podjetja z boljšimi finančnimi kazalci pri bankah lažje dobijo posojila, limite za garancije in akreditive pod boljšimi komercialnimi pogoji.

2. Boljšo finančno sliko, ki jo spremljajo dobavitelji v Sloveniji, predvsem pa v tujini.

3. Boljšo bonitetno oceno. Ko se zavarovalnice odločajo o limitu za posamezno podjetje, ocenjujejo njegovo bonitetno oceno. Tuje zavarovalnice uporabljajo bonitetna poročila, na primer Dun & Bradstreet, ki temeljijo na finančnih izkazih vašega podjetja za preteklo leto.

 

Faktoring torej omogoča višje limite pri zavarovalnicah, dobaviteljih in bankah.

 

Primerjava: bilančno stanje podjetij s financiranjem s kreditom ali faktoringom

 

Gorenjska banka je pripravila primerjavo bilančnega stanja podjetja, ki se odloči za financiranje s kreditom ali s faktoringom. Z odkupom deleža terjatev do večjega kupca je podjetje zmanjšalo stanje kratkoročnih poslovnih terjatev za 155.127 €, povečalo delež kapitala za skoraj tri odstotne točke in izboljšalo kazalec Finančni dolg \EBITDA za med 0,69 točke in 1,3 točke.

 

 

        POSOJILO         

FAKTORING

Stanje kratkoročnih poslovnih terjatev 310.254 EUR 155.127 EUR
Delež kapitala v pasivi bilančnega stanja 13,55 % 16,44 %
Količnik obračanja terjatev 4,24 6,14
Dnevi vezave kratkoročnih terjatev 86 dni 59 dni
Količnik obračanja poslovnih obveznosti 4,50

5,33

  Če podjetje faktoring sredstva koristi za poplačilo le poslovnih obveznosti in ne finančnih obveznosti:  

6,78

Dnevi vezave poslovnih obveznosti 81 dni

68 dni

  Če podjetje faktoring sredstva koristi za poplačilo le poslovnih obveznosti in ne finančnih obveznosti:  

53 dni

Kreditna spodobnost - finančni dolg\EBITDA 3,29

2,60

  Če podjetje faktoring sredstva koristi za poplačilo le poslovnih obveznosti in ne finančnih obveznosti:   

1,99

 

Preberite primer iz prakse

 

Financiranje podjetij preko faktoringa je torej bolj optimalno, ob tem pa je celotni proces tudi enostavnejši in hitrejši od najema posojila. Z digitalizacijo smo v Gorenjski banki podjetjem omogočili hitrejšo obravnavo, brezpapirno poslovanje in izpeljavo celotnega postopka v 24 urah.

 

Želite (dodatno) izboljšati vaše finančne kazalce in izkaze pred zaključkom posameznega kvartala? Strokovnjak faktoringa g. Simon Olup vam bo na 04/20- 84-117, 040/857-324 ali simon.olup@gbkr.si z veseljem svetoval pri odkupu terjatev. 

Prejšnja novica  
01.11.2020

Sprememba tarife nadomestil za pravne osebe, podjetnike, zasebnike in osebe civilnega prava

S 1.12.2020 spreminjamo pogoje poslovanja za pravne osebe, podjetnike, zasebnike in osebe civilnega prava

več
Naslednja novica  
16.11.2020

Brezplačna pristopnina za mobilno banko

Da bi v trenutnih okoliščinah olajšali spletno bančništvo vsem komitentom Gorenjske banke, v novembru in decembru 2020 nudimo brezplačno pristopnino za mobilno in/ ali spletno banko vsem komitentom, ki ju še ne uporabljate.

več
Preberite tudi  
16.10.2020

Link c bo še dostopnejši in varnejši

Od torka, 20. 10. 2020 boste uporabniki Link c do spletne banke dostopali malce drugače, s pomočjo aplikacije, ki se imenuje HID Approve

več
 
06.01.2021

5 odgovorov o enkratnem naložbenem življenjskem zavarovanju

Ste novo leto začeli z željo, da oplemenitite svoje prihranke? S 1. januarjem 2021 se odpira vpisno obdobje za enkratno naložbeno življenjsko zavarovanje z delnim jamstvom GB življenje +. Preberite si 5 odgovorov, ki vam pomagajo k odločitvi.

več

Imate vprašanje?
Pišite nam.

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam z namenom odgovora na vaše vprašanje pišemo na vpisan e-naslov ali vas pokličemo na vpisano telefonsko številko.

Ali pa nas pokličite na telefonsko številko 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.