Novica

Izvedeni finančni instrumenti

Izvedeni finančni instrumenti

V sodelovanju z računovodsko hišo Unija z vami delimo uporabne informacije o izvedenih finančnih instrumentih.

 

Izvedeni finančni instrumenti so opredeljeni v Zakonu o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov (ZDDOIFI).  

 

Najpogostejši izvedeni finančni instrumenti so opcije, certifikati, terminske pogodbe in posli zamenjave. Vsi izvedeni finančni instrumenti pa so našteti v drugem odstavku 7. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI-1).

 

Pod izvedene finančne instrumente ne štejemo poslov v zvezi z blagom kot osnovnim instrumentom, ki morajo biti poravnani z blagom (fizično). Prav tako ne štejemo promptnega (spot) valutnega trgovanja (posli, ki se takoj izvršijo, poravnava pa se lahko izvrši do nekaj dni kasneje).

 

Obdavči se dobiček od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, ki imajo vir v Republiki Sloveniji in izven Slovenije. Odsvojitev le teh je vsak dogodek ali transakcija, pri kateri se doseže izgubo ali dobiček. Pri odsvojitvi, ki jo opravi fizična oseba v okviru opravljanja dejavnosti, se upošteva davek na dohodek iz dejavnosti in se ne obdavčuje po ZDDOIFI.

 

Kot davčna osnova pri odsvojitvi izvedenih finančnih instrumentov se upošteva razlika med vrednostjo izvedenega finančnega instrumenta ob odsvojitvi in vrednostjo izvedenega finančnega instrumenta ob pridobitvi. Pri pozitivnih davčnih osnovah se nato odšteje normirane stroške, povezane s pridobitvijo in odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta.

 

Davek na izvedene finančne instrumente se izračuna in plača po stopnji:

  • 40 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta pred potekom dvanajstih mesecev od sklenitve posla;
  • 27,5 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta po dvanajstih mesecih imetništva ter pred dopolnjenih petih letih imetništva izvedenega finančnega;
  • 20 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta po dopolnjenih petih letih imetništva;
  • 15 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta po dopolnjenih desetih letih imetništva izvedenega finančnega;
  • 10 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta po dopolnjenih petnajstih letih imetništva izvedenega finančnega instrumenta.

Davek po ZDDOIFI se ne plača in ne napoveduje od dobička, doseženega pri odsvojitvi izvedenega finančnega instrumenta po 20 letih imetništva oziroma po 20 letih od sklenitve posla.

 

Napoved za odmero davka od dobička iz odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov je potrebno vložiti do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto. Obrazec, ki ga je potrebno oddati na FURS je Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov. Pomembno je vedeti, da se napoved odda tudi v primeru, ko je dosežena izguba. Pri oddaji napovedi vam lahko pomagajo svetovalci Unija Consulting, poslovni partner Gorenjske banke.

Prejšnja novica  
01.02.2021

Vlagajte s 50% nižjimi vstopnimi stroški do 15. 4. 2021

Novo leto je odličen čas za razmislek o plemenitenju vaših finančnih sredstev.

več
Naslednja novica  
25.03.2021

Podaljšujemo delovni čas poslovalnic

Za lažje in bolj dostopno bančno poslovanje komitentov, v Gorenjski banki podaljšujemo delovni čas poslovalnic.

več
Preberite tudi  
01.02.2021

Vlagajte s 50% nižjimi vstopnimi stroški do 15. 4. 2021

Novo leto je odličen čas za razmislek o plemenitenju vaših finančnih sredstev.

več
 
06.01.2021

5 odgovorov o enkratnem naložbenem življenjskem zavarovanju

Ste novo leto začeli z željo, da oplemenitite svoje prihranke? S 1. januarjem 2021 se odpira vpisno obdobje za enkratno naložbeno življenjsko zavarovanje z delnim jamstvom GB življenje +. Preberite si 5 odgovorov, ki vam pomagajo k odločitvi.

več

Imate vprašanje?
Pišite nam.

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam z namenom odgovora na vaše vprašanje pišemo na vpisan e-naslov ali vas pokličemo na vpisano telefonsko številko.

Ali pa nas pokličite na telefonsko številko 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.