Novica

Kaj je FATCA in kaj prinaša?

Kaj je FATCA in kaj prinaša?

Slovenija je z ZDA podpisala sporazum, po katerem so slovenske finančne institucije slovenskim davčnim organom dolžne poročati o strankah, ki bodo opredeljene kot ameriški davčni zavezanci.

 

Te informacije bodo sporočene ameriški davčni upravi IRS.

 

 

FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act ali Zakon o spoštovanju davčnih predpisov v zvezi z računi v tujini so v letu 2010 sprejele ZDA. Namen FATCA je preprečevanje davčnih utaj ameriških davčnih zavezancev iz premoženja, naloženega na finančnih računih oziroma v podjetjih izven ZDA.

Republika Slovenija je z Združenimi državami Amerike dne 2. junija 2014 podpisala Sporazum o izboljšanju spoštovanja davčnih predpisov na mednarodni ravni in izvajanju FATCA, v katerem so podrobneje opredeljene obveznosti slovenskih finančnih institucij in Davčne uprave RS, v zvezi z izvajanjem FATCA. 

Sporazum dopolnjuje že obstoječo ureditev o sodelovanju med Republiko Slovenijo in ZDA na področju izogibanja dvojnega obdavčevanja dohodkov in izmenjave davčnih informacij.

Po zahtevah iz Sporazuma bodo v Sloveniji finančne institucije dolžne poročati slovenskim davčnim organom informacije o strankah, ki bodo opredeljene kot ameriški davčni zavezanci. Te informacije pa bodo nato sporočene ameriški davčni upravi IRS – Internal Revenue Service.

Sporazum temelji na vzajemnem vzorčnem sporazumu 1 (Model 1 IGA – Inter-Governmental Agreement) in na njegovi podlagi ter na temelju načela vzajemnosti bo tudi Slovenija od ameriške davčne uprave pridobivala podobne podatke o premoženju slovenskih davčnih zavezancev v ZDA.


Več informacij o FATCA

Naslednja novica  
02.07.2014

Za varne spletne nakupe

Pri spletnih nakupih bodite pozorni na logotip MasterCard SecureCode! To je oznaka, ki vam pove, da spletni trgovec zagotavlja varno spletno plačevanje.

več

Imate vprašanje?
Pišite nam.

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam z namenom odgovora na vaše vprašanje pišemo na vpisan e-naslov ali vas pokličemo na vpisano telefonsko številko.

Ali pa nas pokličite na telefonsko številko 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.