Se lotevate prenove doma?

Nekako velja, da je po slabih 10 letih tisti čas, ko je res treba temeljiteje pogledati po hiši in razmisliti o tem, kaj bi bilo pametno prenoviti, zamenjati, osvežiti. Takšen premislek vselej vključuje tudi predstavo o tem, koliko nas bo ta prenova stala – koliko od tega imamo v obliki prihrankov in koliko nam zmanjka. Od tega je tudi odvisno, katero obliko financiranja bomo izbrali. Stanovanjski kredit še zdaleč ni edina rešitev.

Mojca in Peter sta se pred časom preselila v hišo Mojčine babice. Hiša je za svoja leta v izvrstnem stanju, že od vselitve dalje pa oba vesta, da brez menjave oken in obnove kopalnice ne bo šlo. Do danes sta v ta namen že kar nekaj privarčevala, a njuni prihranki za načrtovano prenovo niti približno ne zadoščajo. Na osnovi predračunov, ki sta si jih zagotovila, zanjo potrebujeta okrog 20 tisoč evrov, iz izkušenj pa vesta, da je pri oceni stroškov investicije pametno vračunati nekaj varnostne rezerve.

 

Katere možnosti imate v mislih?

Računica z morebitnim obročnim nakupom materiala in uporabo izrednega limita na računu za plačila izvajalcev se torej ne izide. Ker so termini s posameznimi mojstri že praktično dogovorjeni, je Peter je kot najhitrejši alternativi precej naklonjen nenamenskemu oziroma klasičnemu potrošniškemu kreditu – najkasneje v dveh dneh bi mu banka na račun že lahko nakazala potrebna sredstva. Obnova bi lahko stekla po načrtu in morebitne sitnosti s pošiljanjem predračunov banki oziroma s črpanjem kredita je ne bi zavlekli.

 

Dokazila o porabi znižajo strošek kredita

Hitrost in enostavnost sta res prednosti potrošniškega kredita, namensko porabo sredstev pa odlikujejo boljši kreditni pogoji. Informativni izračun pokaže, da je v primeru najetja 10 tisoč evrov kredita za 8 let stanovanjski kredit za več kot 1.000 evrov* cenejši od potrošniškega (v obeh primerih je kredit zavarovan pri zavarovalnici). Poleg tega vam banka v primeru obnove nepremičnine lahko do 80 odstotkov celotnega zneska kredita nakaže na račun. Brez dokazil, da je bil denar dejansko porabljen za obnovo, v tem primeru sicer ne gre, a vam zbiranje računov prinese več kot 1.000 evrov prihranka.

 

Stroške obnove bosta pokrila na več načinov.

Mojci in Petru je banka svetovala, naj pri financiranju obnove smiselno kombinirata možnosti, ki so jima na voljo. Za stroške, povezane z menjavo oken, naj Mojca najame energetski kredit. Denarja ji banka ne bo nakazala na račun, pač pa ga bo na osnovi predračuna nakazala neposredno dobavitelju oziroma izvajalcu.

Za ostale gradbene posege naj Peter vzame namenski stanovanjski kredit, kar bo od njega sicer zahtevalo shranjevanje računov, ne bo pa to oviralo črpanja kredita, saj mu bo banka 80 odstotkov vrednosti takoj nakazala na osebni račun.

 

Dva kredita, enkrat stroški odobritve

Čeprav bosta Peter in Mojca najela vsak svoj kredit, jima bo banka stroške odobritve zaračunala samo enkrat, kar jima bo prineslo nadaljnjih 490 evrov prihranka pri stroških financiranja.

Za nakup kopalniške in morebitne druge opreme pa Mojca in Peter ne moreta uporabiti namenskega kredita. Banka jima svetuje, naj ta del prenove financirata s prihranki, v kolikor pa se izkaže, da ti ne bodo zadoščali, prideta v poštev limit ali nenamenski kredit.

Višina izrednega limita je sicer precej omejena, saj ga banka lahko odobri le do višine 2,5-kratnika plače. Za nakup kopalniške opreme pri Mojci in Petru to najbrž zadošča, za obsežnejšo menjavo opreme pa ne. Tudi sicer so obresti pri limitu višje od obresti pri potrošniškem kreditu, zato bi bila izbira slednjega za Mojco in Petra najbrž ugodnejša.

 

 

(* informativni izračun na dan 29. 03. 2017 pokaže, da se skupni znesek kredita razlikuje za 1.092,57 EUR v korist stanovanjskega kredita)

Oglejte si še:
Za kaj pa vi varčujete? Izberite način, ki je najbližji vašim ciljem. Za kaj pa vi varčujete? Izberite način, ki je najbližji vašim ciljem.
Dolgoročno varčevanje z mesečnimi vplačili v sklade Triglav Dolgoročno varčevanje z mesečnimi vplačili v sklade Triglav
Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Kredit vam lahko uresniči
vaše želje že sedaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.