Za kaj pa vi varčujete?

Če najemate kredit ali pa ga odplačujete, vam gredo nizke obrestne mere zelo na roko. Varčevalci pa so v manj zavidljivem položaju, saj so poleg klasičnih varčevanj že primorani iskati tudi alternativne naložbene produkte. Ne glede na obrestne mere pa je oblika varčevanja odvisna predvsem od cilja, za katerega varčujemo.

Pri izbiri najbolj ustrezne oblike varčevanja smemo tvegati ravno toliko, kolikor si lahko privoščimo. Za naložbe, kot so na primer denar na računu ali vezana vloga, velja, da so visoko likvidne, nizko donosne in varne. Srednje likvidne, srednje donosne in srednje tvegane so na primer naložbe v obveznice, za delniške naložbe pa so ob visokih donosih in likvidnosti značilna tudi visoka tveganja.

Poglejmo nekaj primerov ...

Najbolj pogosto sicer varčujemo za pokojnino ali lasten dom. V obeh primerih gre za dolgoročna naložbena cilja, zato si lahko privoščimo višja tveganja. Daljše je namreč obdobje varčevanja, višje tveganje lahko prevzamemo. 

 

Vas do upokojitve loči le še nekaj let?

V tem primeru so vaši krediti najbrž že odplačani, otroci pa na svojem. Nekaj se je verjetno nabralo tudi z dodanim zavarovanjem pri pokojninski družbi, v katerega vas je vključil delodajalec. Če kljub temu za dostojno pokojnino še ne bo dovolj, del prihrankov kaže dati v depozite različnih ročnosti, razmisliti velja tudi o manj tveganih obvezniških vzajemnih skladih. Če za to nimate razpoložljivega denarja, bo na žalost treba znižati višino življenjskih stroškov, kar nikakor ni lahko. Glede na to, da so otroci že samostojni, pa to morda lahko dosežete s selitvijo v manjše stanovanje. 

 

Zelo verjetno bomo rento potrebovali vsi.

Glede na trende kaže, da bomo poleg pokojnine dodatno mesečno rento potrebovali že za osnovno preživetje. In če začnemo za pokojninsko varnost varčevati prej, bo to bolje, učinkoviteje in tudi manj boleče. Potreben mesečni odstotek prihodka, ki ga nalagamo v ta namen, se namreč z vsakim letom le še povečuje. Če torej začnemo že pri 30 letih, bo takšno odrekanje precej manj boleče, kot pa v primeru, da skrb za pokojninsko varnost odlagamo na kasneje. 

 

Radi bi šli na svoje.

Do danes ste v ta namen že kar nekaj privarčevali, še zdaleč pa ne dovolj. Pretirani zadolžitvi bi se radi izognili, zato ste nakup stanovanja za nekaj let odložili. Do takrat prihranke oplemenitite tako, da jih razpršite v različne naložbe. Kot najboljša možnost so v tem primeru na voljo vzajemni skladi, ki so zelo raznoliki, zato se za vsakega vlagatelja najde ustrezna izbira. 

 

Varčevanje za večji nakup

Sem prav gotovo sodi družinsko avto, kjer imamo za varčevanje običajno na voljo manj časa. To pomeni, da moramo posegati po najmanj tveganih oblikah varčevanja, kakršno je na primer klasično ali postopno varčevanje. Sicer pa se je pri nakupu avtomobila pametno ravnati po pravilu 20/4/10. To pomeni, da do trenutka nakupa imejte privarčevano vsaj petino potrebnega denarja, v naslednjem 4-letnem obdobju pa morate biti sposobni odplačevanju avtomobila nameniti desetino mesečnih prihodkov. V kolikor se vam takšna računica ne izide, si izberite cenejše vozilo. 

 

Nikar brez varnostne rezerve. 

Kaj, če vaše podjetje prične zamujati s plačami? Ali pa vas nepričakovano doleti nujno popravilo avtomobila? Če niste bili naklonjeni varčevanju, se boste soočili z večjo ali manjšo finančno stisko. Če ste bili previdnejši in imate privarčevanega vsaj nekaj malega, boste v bistveno lažjem položaju. Za nepričakovane in nujne izdatke na varčevalnem računu vselej imejte nekaj likvidne varnostne rezerve. To pomeni, da je kljub nizkim obrestnim meram še kako smiselno, da imate nekdaj denarja naloženega v banki. 

S prihranki do rednega mesečnega dodatka ali rente S prihranki do rednega mesečnega dodatka ali rente
Vezana vloga za hranjenje denarja, ki ga ne potrebujemo takoj. Vezana vloga za hranjenje denarja, ki ga ne potrebujemo takoj.
Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Kredit vam lahko uresniči
vaše želje že sedaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.