Kartica, ki vam je najbolj po meri.

Življenja brez plačilne kartice si danes skorajda ni mogoče več predstavljati. V primerjavi z gotovino so veliko bolj udobne in širše uporabne, zato ne čudi, da ima vsak od nas najmanj eno, praviloma pa celo več različnih kartic.

Kartice v splošnem ločimo na debetne kartice, kartice z odloženim plačilom in predplačniške kartice. V čem so razlike?

Debetne kartice za vsakdanjo rabo

Debetna kartica je kartica osebnega računa, ki je najboljši približek gotovini. Ključna razlika je v tem, da je uporaba kartice varovana z osebno identifikacijsko številko PIN, ki jo sme poznati izključno lastnik kartice.

Z debetno kartico lahko plačujete na številnih prodajnih mestih doma in v tujini, povečini je uporabna tudi za spletno nakupovanje. Poleg tega omogoča dvigovati in polagati denar, preverjati stanje in plačevati položnice  na bankomatu.

Takoj, ko z debetno kartico Mastercard z osebnega računa dvignete denar ali plačate račun, so ta sredstva tudi odtegnjena z vašega računa. To pomeni, da z njo ni mogoče prekoračiti razpoložljivega stanja na računu.

Debetna kartica se tako najpogosteje uporablja za vsakodnevne nakupe. Plačevanje z njimi ne predstavlja dodatnih stroškov, dvigi na bankomatih Gorenjske banke so brezplačni. Tudi dvigi na bankomatih konkurenčnih bank so brezplačni, če v bližini ni bankomata Gorenjske banke. 

seznam bankomatov, kjer GB dvig s kartico zaračunava

 

 

Kartice z odloženim plačilom za večje nakupe

Karticam z odloženim plačilom pogosto rečemo kar kreditne kartice. Medtem ko se pri nakupu ali dvigu gotovine z debetno kartico znesek takoj odtegne z osebnega računa, se pri uporabi kartice z odloženim nakupom Mastercard ti zneski z vašega računa odtegnejo enkrat mesečno. To je 8., 18. ali 28. dne v mesecu, do takrat pa vaše nakupe »kreditira« izdajatelj kartice. Porabljeni denar banki vrnete na dan, ki ga izmed ponujenih izberete sami. Najbolj smiselno je izbrati tistega, ki sledi dnevu prejema rednega mesečnega dohodka.

Kartica z odloženim plačilom, za katero plačate letno članarino, omogoča takojšen nakup v višini predhodno določenega limita, ne glede na to, ali vaše trenutno stanje na računu to dopušča ali ne. Tudi ta kartica je izjemno praktična; možnosti njene uporabe so enake kot pri kartici debetni kartici. Izpostaviti pa velja, da so kartice z odloženim plačilom namenjene predvsem plačevanju na prodajnih mestih, manj pa za gotovinske dvige. Za dvig gotovine na bankomatih boste namreč plačali višjo provizijo, kot za dvig z debetno kartico. 

 

Predplačniške kartice – za vsak žep

Obstajajo tudi predplačniške kartice, to so kartice s prednaloženim denarjem. Ni pogojena z bančnim računom in ne z rednimi prilivi na račun.

Predplačniška kartica Mastercard ima vse funkcionalnosti debetne kartice, s tem, da lahko z njo porabite le toliko denarja, kolikor ste ga prednaložili nanjo. Kartico lahko polnite na različne načine (vi sami ali kdo drug), in sicer na bančnem okencu, s plačilnim nalogom ali pa prek spletne oziroma mobilne banke.

Predplačniško kartico priporočamo vsem, ki želijo posebno kartico za spletne nakupe, mladim brez rednih prihodkov, posameznikom, ki jim kreditna kartica ni dostopna ali na primer staršem za priročno izplačevanje žepnine.

 

Ne pozabimo na varnost!

Pri uporabi kartic ne smemo pozabiti na varnost. S karticami je treba ravnati enko previdno kot z gotovino. Posebej skrbno pazite na kodo PIN. Poleg tega priporočamo uporabo najmanj ene dodatne varovalke. Prvo predstavlja tako imenovani varnostni SMS, s katerim vas nemudoma opozorimo na vsako transakcijo, ki je bila v Sloveniji ali v tujini opravljena z vašo kartico (nakup na prodajnem mestu in dvig gotovine). Druga prvovrstna varovalka je zavarovanje zlorabe plačilnih kartic, kjer hkrati s kartico zavarujete tudi nekatere osebne predmete, ki vam bodo ukradeni oziroma zlorabljeni skupaj s kartico.

 

Varno tudi na spletu

S karticami z odloženim plačilom, s predplačniškimi karticami in v številnih primerih tudi z debetnimi karticami lahko brez težav in predvsem varno plačujete prek spleta. Večina trgovcev za varno spletno nakupovanje namreč uporablja mehanizem Mastercard SecureCode.

Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Kredit vam lahko uresniči
vaše želje že sedaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.