Bančna garancija je lahko prednost.

Aljaževi ekipi se je pred kratkim ponudila odlična priložnost za sodelovanje z velikim podjetjem iz Avstrije. Čeprav so nad možnostjo vstopa na tuje trge navdušeni, se zavedajo, da to poleg priložnosti s seboj prinaša tudi številne obveznosti in tveganja.

Katera rešitev jim je omogočila, da so lahko sklenili posel s podjetjem iz tujine?

Aljaž je pred leti skupaj s svojimi sošolci s fakultete odprl malo, inovativno podjetje. Ukvarjajo se s snovanjem in izdelavo natančnih merilnih sistemov, s katerimi merijo hrup in vibracije. Gre za natančna in občutljiva orodja, za izdelavo katerih je potrebnega ogromno specifičnega znanja in predvsem izkušenj. Aljaževa ekipa ima obojega dovolj, hkrati pa jo odlikuje tudi izjemna vedoželjnost, inovativnost in vztrajnost vseh članov.

 

Priložnost za vstop na tuje trge

Pred kratkim se jim je ponudila odlična priložnost za sodelovanje z velikim podjetjem iz Avstrije. Čeprav so nad možnostjo vstopa na tuje trge navdušeni, jih je zahteva avstrijskega partnerja po bančni garanciji presenetila. Aljaž se je zato poglobil v mednarodno poslovanje in odkril, da bančno garancijo pri svojem poslovanju s subjekti v tujini uporablja že kar nekaj podjetij. Tako je videl, da zahteva, ki jo je postavil njihov morebitni poslovni partner iz Avstrije, sploh ni nenavadna. Natisnil je izvod osnutka pogodbe o sodelovanju in se z njim odpravil k svojemu bančnemu svetovalcu, da bi v zvezi s tem dobil še nekaj dodatnih pojasnil.

 

Zavarovanje poslov za zaščito pred tveganji

Bančna garancija predstavlja nepreklicno obvezo banke, da bo ob predložitvi pisne zahteve, ki je v skladu z garancijskimi pogoji, upravičencu plačala katerikoli zahtevan znesek, vendar največ do zneska, ki je določen v garanciji. Njen glavni namen je zmanjševanje nevarnosti udeležencev v poslu v primerih neplačila oziroma neizpolnitve pogodbenih obveznosti v dogovorjenih rokih. Z njo se stranka zavaruje pred tveganji neizpolnitve dogovorjenih pogodbenih obveznosti.

 

Na tem mestu je treba poudariti, da banka izdajo garancije obravnava podobno kot odobritev kredita, kar pomeni, da mora stranka, ki želi bančno garancijo, banki zagotoviti ustrezna jamstva.

 

 

Kaj to pomeni za Aljaža?

Aljaževo in avstrijsko podjetje sta se dogovorila, da v primeru podpisa pogodbe, tuje podjetje Aljaževemu nakaže avans za izvedbo naročenih storitev, Aljaž pa zagotovi ustrezno bančno garancijo. Ker gre za prvo sodelovanje med podjetjema, Aljaž poslovnemu partnerju z bančno garancijo potrdi resnost in zanesljivost, da bo naročilo zagotovo izpeljal tako, kot je dogovorjeno v pogodbi. Obenem z njo na nek način zavaruje tudi svoje podjetje, če v primeru nepredvidenih težav, na katere ne more vplivati oziroma jih preprečiti, ne bi mogel izpolniti naročila. Takrat bi avstrijskemu podjetju delež plačanega avansa, ki je bil dogovorjen v bančni garanciji, vrnila banka. Seveda bi moral Aljaž ta znesek banki poplačati, o načinu vračila denarja pa bi se dogovoril z banko.

 

Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Začnite z uresničevanjem
vaših poslovnih ciljev zdaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 101

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.