Nepričakovan večji izpad dohodka?

Financiranje obratnih sredstev je za vsako podjetje izjemno pomembno, a nepričakovan izpad dohodka ga lahko močno oteži ali celo onemogoči. Takrat imate podjetja na voljo različne možnosti financiranja, za katero se boste odločili, pa je odvisno predvsem od situacije, v kateri ste se znašli. Preberite, kako se je na neplačane račune naročnikov in posledičen izpad dohodka odzval podjetnik Domen ter katera možnost bi bila v podobnem primeru najboljša za vas.

Domen je lastnik družinskega podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo stavbnega pohištva. Če smo bolj natančni – njegovo podjetje je znano po kakovostnih oknih in vratih. Naročila prejemajo tako od posameznikov, ki gradijo ali prenavljajo svoj dom, kot tudi od večjih gradbenih podjetij. Zapletlo se je ravno pri enem od slednjih. Dobili so namreč večje naročilo in ga uspešno realizirali, ker pa ima naročnik težave s plačilom, je prosil za zamik plačila računa.

Sedaj je Domen pred težkim izzivom. Iz računovodstva so mu namreč sporočili, da bodo zaradi tega zamika le stežka financirali zaloge materiala za naslednja naročila. Ker se Domen zaveda, da je treba čim prej ukrepati, da poslovanje ne bo obstalo, kar bi povzročilo še nadaljnji izpad dohodka in nezadovoljstvo strank, se je takoj obrnil na svojega svetovalca v banki.

 

Bančni svetovalec mu je ponudil naslednje možnosti financiranja obratnih sredstev:

 

1. Limit na TRR

V primeru, da se Domen odloči za limit na transakcijskem računu podjetja, bi mu ga banka praviloma odobrila največ za eno leto. Ta rešitev je primerna za premostitev manjšega primanjkljaja sredstev, do katerega pride le občasno. Največja prednost limita je, da lahko Domnovo podjetje v času, ko je limit odobren, sredstva črpa in vrača kadarkoli, tega pa ni treba posebej najavljati banki. Je pa res, da je zaradi te fleksibilnosti njegova cena nekolikov višja od cene drugih produktov, primernih za premostitev likvidnostnih težav. 

 

2. Revolving posojilo

Revolving posojilo je prav tako namenjeno premostitvi manjšega primanjkljaja sredstev. Od limita se razlikuje predvsem v načinu črpanja in stroških. Če se Domen odloči za tovrstno posojilo, bo moral banki črpanje in vračilo najaviti nekaj dni prej, preden bo potreboval oziroma vrnil denar. Ker banka za tovrstno posojilo obračunava tudi stroške za nečrpani del sredstev, mora dobro razmisliti, kakšen obseg sredstev bo potreboval in kako pogosto.

3. Klasični kredit

Seveda ima Domen na voljo tudi klasični kredit, ki je lahko kratkoročni ali dolgoročni, čeprav banke za financiranje obratnih sredstev praviloma odobrijo kredit z ročnostjo do treh let. V primerjavi z limitom in revolving posojilom ima nižjo obrestno mero, vendar pa ponovno črpanje ni možno, ko je kredit enkrat že odobren. Domen bo moral dobro premisliti, če je njegova likvidnostna težava res trenutna in enkratna, kajti ponovitve si ob črpanem krediti ne bo mogel privoščiti.

 

4. Odkup terjatev (faktoring)

Ker Domen potrebuje srednjeročno likvidnostno premostitev, se lahko odloči tudi za odkup terjatev. To pomeni, da bi Domen lahko predčasno razpolagal z večino denarja, ki mu ga je dolžan naročnik, v primeru brezregresnega faktoringa pa bi se znebil tudi morebitne izterjave naročnika, če ta tudi v na novo dogovorjenem roku ne bi plačal izdanega računa, saj terjatev v celoti proda banki.

 

Z dodatnimi sredstvi do izpolnjenih naročil in brez izpada dohodka

Domen se je tokrat zaradi ugodne obrestne mere odločil za klasični kredit, saj je njegovo podjetje z naročnikom sicer v dobrem odnosu. Ker so bila do sedaj njegova plačila vedno redna in je od njega dobil tudi pisno zagotovilo, da bo naročilo v celoti plačano v na novo dogovorjenem roku, bo kredit lahko poplačal takoj, ko bodo sredstva na računu njegovega podjetja. Če naročniku kljub vsemu morda ne bi uspelo, bo obroke plačeval s plačili novih naročil, za izvedbo katerih je najel kredit.

 

V vmesnem času je lahko s kreditom, ki so mu ga na banki zaradi odlične bonitetne ocene in dobrega poslovanja hitro odobrili, nakupil surovine za izdelavo oken ter jih še pravočasno izdelal in dostavil strankam. Tako se je izognil izpadu dohodka in hkrati še preprečil nezadovoljstvo strank.

 

Če ste se znašli pred podobnim izzivom kot Domen, se obrnite na našega bančnega svetovalca, ki vam bo tako kot Domnu priporočil najboljšo rešitev za vašo situacijo.  

Oglejte si še:
Za financiranje občasnega primanjkljaja sredstev izkoristite limit na računu. Za financiranje občasnega primanjkljaja sredstev izkoristite limit na računu.
Revolving kredit za reševanje občasnih likvidnostnih težav. Revolving kredit za reševanje občasnih likvidnostnih težav.
Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Začnite z uresničevanjem
vaših poslovnih ciljev zdaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 101

Oglejte si tudi:

Za financiranje občasnega primanjkljaja sredstev izkoristite limit na računu.

Za financiranje občasnega primanjkljaja sredstev izkoristite limit na računu.

Revolving kredit za reševanje občasnih likvidnostnih težav.

Revolving kredit za reševanje občasnih likvidnostnih težav.

Kredit za financiranje tekočega poslovanja in obratnih sredstev

Kredit za financiranje tekočega poslovanja in obratnih sredstev

Financiranje širitve obsega poslovanja in novih poslovnih idej

Financiranje širitve obsega poslovanja in novih poslovnih idej

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.