Pred zahtevno investicijo?

Zala je pred kratkim podedovala večje zazidljivo zemljišče in podjetniška žilica ji ne da miru, da ga ne bi izkoristila za razširitev družinske dejavnosti. Vasica malih počitniških hiš za družine in pare bi bila odlična dopolnitev njihovi trenutni ponudbi. Kateri način financiranja bi bil najbolj primeren za uresničitev njenih načrtov?

Zalina družina že več generacij vodi kmečki turizem. Ljudje se radi vračajo, zato imajo samo na račun stalnih gostov polovico svojih kapacitet zapolnjenih že eno leto vnaprej. Lokacija je namreč idealna, saj nudi možnosti za različne aktivnosti skozi vse leto – tako lahko njihovi gostje od pomladi do jeseni planinarijo, kolesarijo, se sprehajajo ali se kopajo v bližnjem jezeru, pozimi pa smučajo ali uživajo v drugih zimskih dejavnostih.

Zalina zamisel o počitniški vasici je uresničljiva 

 

Zala je v bližini podedovala večje zazidljivo zemljišče, ki bi ga rada izkoristila za razširitev družinske dejavnosti. Vasica malih počitniških hiš za družine in pare bi bila odlična dopolnitev njihovi trenutni ponudbi, pa še majhen »trg« za skupinske dejavnosti in igrišče za športne aktivnosti. Zdaj mora le še ugotoviti, kateri način financiranja bi bil najbolj primeren za uresničitev njenih načrtov.

 

Projektno financiranje za razširitev obstoječih zmogljivosti
 

Zala je sprva razmišljala o različnih možnostih kreditiranja, potem pa ji je bančni svetovalec njihovega podjetja razložil, da je v njenem primeru edina možnost kreditiranja projektno financiranje. Pojasnil je, da gre pri tem za kombinacijo kredita (oziroma drugih oblik financiranja posla) ter zavarovanja posla, ki se financira iz lastnih prihodkov. Bistvo tovrstnega financiranja je, da je edini indikator za povračilo kredita denarni tok projekta, ki mora zadostovati za poravnavo vseh nastalih obveznosti, tako lastniških kot dolžniških.

 

_________________________________________________________

Projektno financiranje se praviloma uporablja za financiranje obsežnejših novih projektov ali razširitev obstoječih zmogljivosti. 

Deležniki (kreditojemalci, posojilodajalci, zavarovatelji) pa se pri tem zanašajo predvsem na načrtovane bodoče prihodke projekta, ki je predmet financiranja, ter na premoženje investitorja (oziroma skupine investitorjev).

_________________________________________________________

 

A opozoril jo je, da morajo biti tudi posojilodajalci dovolj finančno močni in strokovno podkovani, da ji lahko zagotavljajo ustrezno podporo vsaj med izvajanjem investicije, kar pomeni, da ji znajo v primeru morebitnih težav zaradi nepredvidenih stroškov, zamud in podobnega priskočiti na pomoč z ustreznimi finančnimi nasveti in rešitvami.

 

Kaj to pomeni za Zalo in njen projekt?
 

Počitniška vasica je ekonomsko samostojen, vase zaprt investicijski projekt, za katerega mora Zala pripraviti primerno finančno strukturo, s katero bo pokazala, da bo pričakovan denarni tok projekta pozitiven, kreditno tveganje pa sprejemljivo.

 

A s projektnim financiranjem bo bančno posojilo temeljilo predvsem na predvidenih prihodkih projekta – v njenem primeru na prihodkih oziroma dobičku, ki ga bo ustvarila vasica počitniških hiš, ter ne (zgolj) na bilanci in boniteti kmečkega turizma.

 

Dodatna prednost tega načina financiranja je tudi delitev tveganja med pogodbenimi strankami (investitorji, banka, sponzorji …). Projektno financiranje namreč zahteva, da se opredelijo vsi potrebni udeleženci v projektu in da se uredijo njihovi pogodbeni odnosi tako, da bodo v največjo korist projekta.

 

Pridobivanje projektnih partnerjev in zagon projekta

 

Zala se je na podlagi informacij, ki jih je dobila od bančnega svetovalca in še nekaj prijateljev, ki imajo svoje podjetje, odločila tveganje porazdeliti, zato je k sodelovanju povabila tudi lokalne ponudnike športnih dejavnosti, ki bi lahko svoje storitve nudili v njeni počitniški vasici. Nekaj se jih je odzvalo njenemu povabilu in bodo kot sponzorji sodelovali pri realizaciji projekta. 

 

Pred Zalo je še usklajevanje podrobnosti in pogojev sodelovanja z banko, ki ji je ponudila kar nekaj ugodnih rešitev, potem pa se uresničevanje njene ideje in načrtov lahko začne. Tega se zelo veseli, še bolj pa je navdušena nad tem, da bo lahko goste kmalu pozdravila ne le na kmečkem turizmu, ampak tudi v povsem novi počitniški vasici.

Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Začnite z uresničevanjem
vaših poslovnih ciljev zdaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 101

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.