Naj naložba ne postane breme.

Podjetniki svoje naložbe pogosto vsaj delno financirate tudi s kreditom. A velikokrat se zgodi, da zaradi nenačrtovanih dogodkov enostavno ne zmorete več odplačevati mesečnega obroka, ki je bil dogovorjen ob odobritvi kredita. Tudi Veronika je v zadnjih letih izgubila kar nekaj strank, ki so propadle zaradi krize, in je kredit vedno težje odplačevala, zato se je odločila za refinanciranje. Kaj to pomeni za podjetje, preberite v njeni zgodbi.

Veronika je lastnica čistilnega servisa, ki je iz dopolnilne dejavnosti zrasel v samostojno podjetje. Na podlagi priporočil zadovoljnih strank je v preteklih nekaj letih dobila ogromno novih naročnikov, med katerimi so bili tudi takšni, ki so naročili čiščenje prostorov velikih površin.

S sodelavci tako niso več zmogli čistiti prostorov samo z metlami, omeli in krpami, ampak je bilo treba investirati v čistilne stroje. Veronika je pregledala ponudbo na trgu in se odločila, da je čas za naložbo, s katero bo svojim strankam lahko ponudila še višjo kakovost storitev. Ker je bilo poslovanje podjetja zgledno, ji je banka hitro odobrila kredit za nakup čistilnih strojev in sodelovanje z velikimi strankami se je lahko začelo.

 

Ko se dohodki znižajo in je mesečni obrok kredita neznosen

Veronika je v preteklosti zmogla brez večjih težav plačevati mesečni obrok kredita, ki ga je z banko dorekla ob podpisu pogodbe, poravnati vse obveznosti podjetja, pa še nekaj sredstev je ostalo, ki jih je lahko vložila v razvoj podjetja. A v zadnjih letih je propadlo kar nekaj malih podjetij, ki jim je njena ekipa čistila poslovne prostore, kar se je začelo poznati tudi pri poslovanju.

Najprej je izpuhtel del dohodka za investicije, potem so začele kopneti zlate rezerve, sedaj pa Veronika komaj izplača plače vsem zaposlenim in pokrije druge izdatke podjetja. Nekaj novih strank je sicer pridobila, a bistvenega napredka ni, zato se je poglobila v bilanco, da bi ugotovila, na katerih področjih bi lahko prihranila in kako bi prerazporedila finančne obveznosti podjetja ter malo lažje zadihala.

 

Refinanciranje – odgovor na Veronikine težave

Pri pregledu poslovanja je Veronika sicer našla nekaj postavk, kjer bi lahko z majhnimi spremembami prihranila nekaj sredstev, a to zanjo ni bilo dovolj. Medtem ko je razmišljala, kaj bi še lahko naredila, se je spomnila, da lahko za pomoč prosi tudi svojega bančnega svetovalca, ki ji ga je dodelila banka.

Ko mu je predstavila svojo situacijo in želje, ji je svetovalec predlagal refinanciranje. Razložil ji je, da lahko na ta način spremeni pogoje financiranja ter podaljša ročnost kredita in zniža njegov mesečni obrok. Prvotni kredit je imela sklenjen za 10-letno obdobje, z mesečnim obrokom 800 evrov. Ročnost se ji je zdaj podaljšala na 12 let, ob tem pa se ji je mesečni obrok ob nekoliko povišani obrestni meri znižal na 650 evrov. Na ta način se je doba odplačevanja sicer podaljšala, vendar pa bo znesek rednih mesečnih obveznosti podjetja manj obremenjujoč.

 

Manj skrbi s financami, več časa za iskanje novih strank

Veronika je po posvetu z računovodjo ponovno obiskala svojega bančnega svetovalca, ki ji je po predhodnem dogovoru že pripravil ponudbo za refinanciranje. Banka je poplačala dolg obstoječega kredita za čistilne stroje in ji odobrila novega, pri katerem je mesečni obrok nižji. 

Veronika se zaveda, da bo sicer nekoliko dlje odplačevala kredit, vendar pa že opaža pozitivne posledice svoje odločitve za refinanciranje. Ker ima manj skrbi s financami, se je lahko v preteklih treh mesecih bolj intezivno posvetila obstoječim strankam in iskanju novih strank. S tremi je že sklenila pogodbo za eno leto, dogovarja pa se še z dvema, podpisane so tudi praktično vse pogodbe za podaljšanje sodelovanja z obstoječimi strankami. Če ji uspe skleniti posel še s tistima podjetjema, s katerima potekajo pogovori, bo prihodnje leto res bolj mirno – vsaj kar se financ tiče.

 

 

 

Preberite še:
Kako banka ugotavlja boniteto podjetja? Kako banka ugotavlja boniteto podjetja?
Koliko dolga naj ima podjetje? Koliko dolga naj ima podjetje?
Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Začnite z uresničevanjem
vaših poslovnih ciljev zdaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 101

Kako banka ugotavlja boniteto podjetja?

Kako banka ugotavlja boniteto podjetja?

Koliko dolga naj ima podjetje?

Koliko dolga naj ima podjetje?

Je kredit mogoče dobiti brez hipoteke?

Je kredit mogoče dobiti brez hipoteke?

Najem kredita za proizvodno in storitveno podjetje

Najem kredita za proizvodno in storitveno podjetje

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.