Izognite se zamiku plačil.

Vsako podjetje si želi rednih plačnikov za opravljene storitve, a v realnosti je le redko tako. Naročniki iz takšnih in drugačnih razlogov včasih zaprosijo tudi za zamik plačila, izvajalec pa tako ostane brez sredstev, s katerimi je želel financirati tekoče poslovanje. V podobni situaciji se je znašlo tudi Filipovo mizarstvo. Kako se je Filip lotil reševanja tega poslovnega izziva, preberite v nadaljevanju.

Filip se je pred šestimi leti odločil za samostojno poslovno pot in ustanovil svoje mizarstvo, ki je do danes zraslo v srednje veliko podjetje. Z naročili k sreči nimajo težav, pogosto se celo zgodi, da morajo kateri od strank že ob naročilu povedati, da bo morala čakati malenkost dlje, da najprej izpolnijo že sprejeta naročila. A ker se stranke zavedajo, da bodo za svoj denar dobile kakovostno pohištvo, kljub temu počakajo, se rade vračajo k njim in jih priporočajo tudi svojim prijateljem in znancem.

To ne velja samo za prodajo končnim kupcem, ampak tudi podjetjem, saj Filipovo mizarstvo dobiva redna naročila tudi od velikih mednarodnih korporacij – opremljali so že verige hotelov, ogromne križarke, sedeže in podružnice multinacionalk ... Nato pa je eno od teh podjetij glede plačila zahtevalo posebne pogoje. Filipov naročnik je prosil, da bi naročilo plačal v več obrokih. Ker gre za pomembnega kupca, mu želi Filip ustreči. 

 

Odkup terjatev ali faktoring – Filipova rešitev za nemoteno poslovanje

Ker se je z naročnikom dogovoril za plačilo v več obrokih, je Filip pospešeno iskal rešitev, s katero bi svojemu podjetju zagotovil nemoteno poslovanje kljub začasnemu izpadu prihodka, na katerega je sicer računal. Razmišljal je o najemu kratkoročnega kredita, potem pa mu je prijatelj, ki je prav tako podjetnik, omenil faktoring. Rešitev se mu je zdela zanimiva, zato se je obrnil na svojega bančnega svetovalca, ki mu je razložil, da s prodajo terjatve, ki jo ima do naročnika, od banke na svoj poslovni račun takoj prejme avans v višini do 100 % vrednosti terjatev. Ta sredstva lahko kadarkoli uporabi za nakup surovin. Preostanek zneska bo banka njegovemu podjetju nakazala na dogovorjeni datum, ko bodo morale biti terjatve v celoti poplačane, od njega bo odštela le obresti. 

 

__________________________________________________

Poleg finančnih sredstev za nemoteno poslovanje Filip z odprodajo terjatev banki dobi tudi druge prednosti:

•  konkurenčnost, saj je kupcu s pomočjo faktoringa ponudil daljše plačilne roke,

•  nižjo stopnjo zadolženosti,

•  večjo likvidnost podjetja in s tem povezano manjše tveganje,

•  opazen prihranek časa in drugih virov.

Njegovo podjetje lahko v večji meri osredotoči na opravljanje svoje primarne dejavnosti.

__________________________________________________

 

Če se Filip odloči za faktoring, ima na voljo dve možnosti:

 

1. Klasični odkup terjatev z regresno pravico

Prednost te možnosti je, da Filip od banke enostavno in pod ugodnimi pogoji dobi odobreno financiranje, vendar pa banka v tem primeru ne prevzame tveganja neplačila terjatev s strani naročnika. To pomeni, da se bo moral Filip sam pogajati z naročnikom, če mu ta sredstev ne bo pravočasno nakazal. To je tudi razlog, da se podjetja odločajo za to možnost le takrat, ko hitro potrebujejo sredstva in so prepričana, da bo naročnik poplačal svoj dolg v dogovorjenem roku.

 

2. Odkup terjatev brez regresne pravice

Če se Filip odloči za to možnost, s tem svojemu podjetju zagotovi popolno zavarovanje terjatev do naročnika, ki je zaprosil za podaljšani rok plačila storitev. Tveganje za primer, da plačilo ne bo izvedeno (pravočasno), v celoti prevzame banka, ki je odkupila terjatve. To pomeni, da se Filipu tudi v primeru neplačila terjatev ne bo treba pogajati z naročnikom, ampak bo to naloga banke. Ta rešitev je sicer za Filipa nekoliko dražja, vendar pa je lahko popolnoma brez skrbi, saj tveganje za nevračilo sredstev v celoti prevzame banka.

 

Prvi obrok že na računu, polovica naročil pa pri zadovoljnih strankah

Filip se je na podlagi preteklega sodelovanja z naročnikom in zaradi ugodnejših pogojev financiranja odločil za klasični odkup terjatev. Dodatno ga je pomirilo tudi pisno zagotovilo naročnika, da bodo vsi obroki pravočasno poravnani.

Od odkupa terjatev je minil dober mesec in v tem času je naročnik Gorenjski banki že nakazal prvi obrok, s sredstvi, ki so jih dobili s faktoringom, pa so izpolnili tudi dobro polovico naročil. Njihove druge stranke tako sploh niso opazile, da je Filip še pred kratkim iskal rešitve, da bodo lahko pravočasno dobile naročeno pohištvo. 

Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Začnite z uresničevanjem
vaših poslovnih ciljev zdaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 101

Oglejte si tudi:

Prodaja terjatev za boljšo plačilno sposobnost podjetja

Prodaja terjatev za boljšo plačilno sposobnost podjetja

10 vprašanj, ki si jih podjetja zastavljajo pred uporabo faktoringa

10 vprašanj, ki si jih podjetja zastavljajo pred uporabo faktoringa

Kako obravnavati terjatve? Kaj o tem pravijo SRS v standardu 5?

Kako obravnavati terjatve? Kaj o tem pravijo SRS v standardu 5?

ABC FAKTORINGA: KDAJ GA JE PRIMERNO IN KDAJ KORISTNO UPORABITI?

ABC FAKTORINGA: KDAJ GA JE PRIMERNO IN KDAJ KORISTNO UPORABITI?

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.