Vključitev v sistem FATCA - kaj pomeni?

FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act ali Zakon o spoštovanju davčnih predpisov v zvezi z računi v tujini so v letu 2010 sprejele ZDA. Namen FATCA je preprečevanje davčnih utaj ameriških davčnih zavezancev iz premoženja, naloženega na finančnih računih oziroma v podjetjih izven ZDA.Slovenija je z ZDA dne 2. junija 2014 podopisala sporazum, po katerem so slovenske finančne institucije slovenskim davčnim organom dolžne poročati o strankah, ki bodo opredeljene kot ameriški davčni zavezanci. Te informacije pa bodo nato sporočene ameriški davčni upravi IRS. Sporazum je bil objavljen v Uradnem listu št. 49/2014 z dne 30. 6. 2014. 

FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act ali Zakon o spoštovanju davčnih predpisov v zvezi z računi v tujini so v letu 2010 sprejele ZDA. Namen FATCA je preprečevanje davčnih utaj ameriških davčnih zavezancev iz premoženja, naloženega na finančnih računih oziroma v podjetjih izven ZDA.

V Sporazumu o izboljšanju spoštovanja davčnih predpisov na mednarodni ravni in izvajanju FATCA so podrobneje opredeljene obveznosti slovenskih finančnih institucij in Finančne uprave Republike Slovenije

Sporazum dopolnjuje že obstoječo ureditev o sodelovanju med Republiko Slovenijo in ZDA na področju izogibanja dvojnega obdavčevanja dohodkov in izmenjave davčnih informacij

Temelji na vzajemnem vzorčnem sporazumu 1 (Model 1 IGA – Inter-Governmental Agreement). Na njegovi podlagi ter na temelju načela vzajemnosti bo tudi Slovenija od ameriške davčne uprave pridobivala podobne podatke o premoženju slovenskih davčnih zavezancev v ZDA.
 
Po zahtevah iz Sporazuma bodo finančne institucije v Sloveniji dolžne poročati slovenskim davčnim organom informacije o strankah, ki bodo opredeljene kot ameriški davčni zavezanci. Te informacije pa bodo nato sporočene ameriški davčni upravi IRS – Internal Revenue Service. Pravne osebe in zasebniki se bodo tako ob sklenitvi poslovnega razmerja opredelili, ali so ameriški davčni zavezanci.

Za sodelovanje v FATCA sistemu se je Gorenjska banka registrirala pri davčni upravi ZDA s statusom "Registrirana Privzeto skladna Finančna institucija« in pridobila FATCA identifikacijsko številko GIIN A9TDHL.99999.SL.705. 

 

več informacij

 

(foto: http://www.relocatemagazine.com)

Prijavite se na koristne nasvete

S klikom na gumb POŠLJI se strinjate in dovoljujete, da vam na vpisan e-naslov pošiljamo koristne nasvete, novosti glede bančnih storitev in ugodnosti.

Informacije glede uporabe mojih osebnih podatkov: upravljavec Gorenjska banka d.d., Kranj | pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov, DPO | kateri podatki se obdelujejo | pravna podlaga za obdelavo podatkov | namen obdelave podatkov | obdobje hrambe podatkov | prostovoljnost posredovanja podatkov | posredovanje podatkov izven upravljavca | moje pravice | preklic privolitve in posledice | postopek uveljavljanja pravic | varstvo podatkov | več informacij

Kredit vam lahko uresniči
vaše želje že sedaj.

Pošljite nam povpraševanje ali nas pokličite na 04 20 84 312

Kje smo?

Zemljevid poslovalnic, bankomatov in drugih lokacij Gorenjske banke.