Link Izračun kreditaIzračun depozita Hitri kontakt Lokacije Klepet
nasveti za ustanovitev podjetja

Nasveti za male podjetnike

Ustanovitev podjetja je za marsikoga velika odločitev, ki prinaša številne izzive. Z namenom, da vam prve korake olajšamo, smo na enem mestu zbrali odgovore na vprašanja, s katerimi se soočate v času pred registracijo podjetja.

 

 

S.p. ali d.o.o.?

 

Odločitev o pravnoorganizacijski obliki podjetniške dejavnosti je pomembna, saj določa širino poslovanja. Za najpogostejši status veljata samostojno podjetništvo (s.p.) in družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), med katerima obstaja vrsta razlik.

Preverite razlike med s.p. in d.o.o.

 

Status normiranca je primeren kadar:

 

 • fizična oseba s sklenjenim rednim delovnim razmerjem opravlja tudi popoldansko dejavnost,*
 • fizična oseba ali družba z omejeno odgovornostjo poslujeta na področju intelektualne in/ali storitvene dejavnosti, v okviru katere ne nastajajo poslovni stroški oziroma so ti minimalni,
 • prihodki samostojnega podjetnika ali družbe z omejeno odgovornostjo ne presegajo 300.000 EUR v zaporednih dveh letih (oziroma 50.000 EUR pri popoldanski dejavnosti),
 • samostojni podjetnik ali družba z omejeno odgovornostjo nimata zalog niti osnovnih sredstev oziroma so te minimalne in
 • samostojni podjetnik ali družba z omejeno odgovornostjo ne potrebujeta uveljavljanja davčnih olajšav.

*Samostojni podjetnik v tem primeru plača 20 % davek od davčno priznanih prihodkov, ne pa davek, izračunan na temelju dohodninske lestvice.

Concentrated Young Caucasian Businessman

poslovna spletna banka link pro

Kreditna sposobnost normiranca

 

V Gorenjski banki razumemo težave, s katerimi se soočajo mali podjetniki. Zato se pri izračunu kreditne sposobnosti in svetovanju financiranja prilagajamo različnim dejavnikom, medtem ko normirancem ponujamo namensko prilagojene bančne produkte.

Normiranci se zaradi enostavnih in minimalnih zahtev po vodenju knjigovodskih listin pogosto odločajo za poslovanje brez podpore računovodskega servisa, kar lahko pripelje do zamud pri oddajanju poročil in slabših kreditnih sposobnosti.

V Gorenjski banki normirance in njihove potrebe razumemo, zato smo na temelju enostavnega obračuna poslovnega izida pripravili tudi enostaven način izračuna kreditne sposobnosti, prilagojen posebej normirancem.

Izračun kreditne sposobnosti

 

Odprtje bančnega računa

 

Poleg izbire pravnoorganizacijske oblike podjetja, so samostojni podjetniki (s.p.) in lastniki/družbeniki družb z omejeno odgovornostjo soočeni tudi z izbiro banke. Ta za uspešno poslovanje tako fizičnim osebam z dejavnostjo kot družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) omogoča poslovanje preko sodobnih digitalnih platform in/ali jim nudi finančno podporo na začetku poslovne poti.

Samostojni podjetnik skladno z Zakonom o davčnem postopku lahko posluje z enim samim računom, a ga ta oblika bančnega poslovanja (uporaba istega bančnega računa v poslovne in osebne namene) v določenih primerih omejuje, saj:

 • zahteva striktno ločevanje poslovnih in zasebnih odhodkov z namenom priprave poslovnih poročil,
 • oteži pridobitev posojila za dejavnost in
 • manjša možnosti za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev v okviru Centra za socialno delo, denimo otroškega dodatka, štipendije, subvencije za malico itn., ker je za uveljavljanje teh potrebna preverba stanja na osebnem računu, pri čemer se upoštevajo vsa sredstva.

Lastnik družbe z omejeno odgovornostjo je že v postopku registracije podjetja obvezan odpreti bančni račun, in sicer z namenom pologa ustanovnega kapitala. V osmih dneh po registraciji družbe je dolžan odpreti še poslovni račun, na katerega se prenesejo sredstva, že vplačana kot začetni kapital novoustanovljene družbe. Finančno poslovanje družbe z omejeno odgovornostjo lahko poteka izključno preko poslovnega računa.

Temelj finančnega poslovanja nedvomno predstavljajo računi, bančni paketi, plačilne kartice in sodobne digitalne bančne rešitve, s pomočjo katerih vaše vsakodnevne finančne storitve postanejo povsem enostavne.

Izvedite več

Financiranje poslovanja

Različni načini opravljanja nakupov in izvajanja plačil zahtevajo različne možnosti. V Gorenjski banki malim podjetnikom omogočamo različne možnosti financiranja:

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

 • 04 20 84 312
 • info@gbkr.si
 • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

 • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica