Link Link Novi Link Izračun kredita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Izdelek Brez Naslova (10)

Nazaj na faks – finančni nasveti za študente

Začetek študija nedvomno velja za prelomnico, na kateri študenti prevzamete odgovornost tako zase in svojo prihodnost kot za lastna finančna sredstva ter postopoma postajate povsem samostojne, neodvisne osebe.

Samostojno upravljanje s financami

Študentom priporočamo, da v času študija stopite korak bliže k neodvisnosti in samostojno upravljate svoje finance. Tako pridobivate veščine s področja upravljanja s financami, ki kasneje v življenju pridejo še kako prav.

Da bo poraba sredstev kar se da premišljena in bo omogočala organizacijo varčevanja ter izvajanja kontrole nad izdatki, je potreben stalen pregled nad prilivi in odlivi. V Gorenjski banki tega študentom omogočamo s pomočjo Študentskega računa, namenjenega prilivom iz naslova:

  1. Štipendije. Ne glede na vrsto štipendije (državna, občinska, Zoisova, kadrovska itn.) bo podeljevalec štipendije zahteval veljaven osebni račun pri banki, na katerega bo lahko nakazoval mesečno premijo.
  2. Študentskega dela. Večina študentov delo opravlja vsaj priložnostno ali med počitnicami, pogoj za izplačilo prihodka s strani delodajalca pa je odprt osebni račun pri banki.
  3. Dodatnih prilivov. Žepnina, rojstnodnevna darila, nagrade ipd. so, v kolikor neposredno povečajo doslej privarčevana sredstva na osebnem računu, učinkovitejši.

Ne glede na vrsto prilivov je pomembno, da študenti s svojimi finančnimi sredstvi v celoti upravljate sami in se tako učite finančne odgovornosti.

Nasveti za razporejanje izdatkov

Študijske obveznosti pogosto zahtevajo enostavne, hitre in ugodne finančne rešitve. Te na prvo mesto postavljamo tudi v Gorenjski banki, zato ti v nadaljevanju podajamo nasvete in rešitve za smotrno razporejanje izdatkov.

Nasveti za razporejanje izdatkov

  1. Opredeli finančne vire. Višina sredstev, prejetih iz naslova štipendije, študentskega dela in/ali žepnine, je bolj ali manj predvidljiva, zato svojo finančno zmogljivost definiraj vnaprej.
  2. Oceni življenjske stroške. Samostojno življenje gre z roko v roki s skrbjo za osnovne življenjske potrebe. Stroške načeloma lahko razdeliš na naslednja področja:
    1. nastanitev (študentski dom ali najemnina za stanovanje oziroma sobo, v primeru slednjega tudi položnice za elektriko, komunalo in upravnika),
    2. prevoz (avtobusna vozovnica, vozovnica za vlak oziroma stroški bencina),
    3. hrana (študentski boni, nakupi v trgovini),
    4. študijsko gradivo (knjige, delavnice, seminarji, obiski muzejev, ekskurzije),
    5. telekomunikacijske storitve (telefon, internet),
    6. obleka in obutev,
    7. drugo (t.i. priboljški, kakršni so vstopnica za koncert ali kino, pijača s prijatelji, izlet itn.).

Ker si študenti stroške za kosilo ali izlete nemalokrat delite s prijatelji, vam v Gorenjski banki priporočamo uporabo brezplačne aplikacije Flik Pay. Gre za izredno enostaven, varen in hiter način izvajanja transakcij, s pomočjo katerega lahko finančni delež kolegov prejmete na račun še preden se od njih poslovite.

  1. Razporedi razpoložljiva finančna sredstva. Nenapisano pravilo pravi, da naj bi v času študija 80 % prejetih sredstev porabili za tekoče finančne obveznosti, 10 % za nenačrtovane, spontane nakupe, 10 % pa namenili varčevanju.
  2. Definiraj svoje kratkoročne in dolgoročne cilje. Poleg tega, da prihranki zagotavljajo finančno varnost, omogočajo uresničitev želja.

Upravljanje s finančnimi sredstvi je brez izjeme veliko enostavnejše in tudi hitrejše, če temelji na digitalnem bančništvu. V Gorenjski banki ti zato v sklopu Študentskega računa omogočamo tudi brezplačno uporabo spletne banke Link in mobilne banke Link m, s katerima imaš popoln pregled nad tvojimi razpoložljivimi finančnimi sredstvi, in sicer povsem neodvisno od časa ter kraja.

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica