Link Izračun kreditaIzračun depozita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Gb Img 1920x1080 – 2 (1)

Kmetija Colnar in Gorenjska banka

»Nadvse cenimo korekten odnos Gorenjske banke in pripravljenost prisluhniti naši poslovni zamisli ter v njej prepoznati potencial. Žal pri tem ne gre za pravilo, kajti naše izkušnje z ostalimi bankami niso enake tej z Gorenjsko banko, ki verjame v kmetijsko dejavnost in je mikro podjetju pripravljena dati priložnost. Poleg tega je bila komunikacija med nami hitra, medtem ko so bili zaposleni v procesu pridobivanja posameznih dokumentov vedno pripravljeni pomagati z dodatno razlago, kar je le še ena od številnih prednosti.«

Janez Colnar, Kmetija Colnar

Poslovna zgodba Kmetije Colnar

Kmetija, ki daje delo kar trem generacijam

Kmetija Colnar je družinsko mikro podjetje iz  Dolenjske, ki deluje na področju vinogradništva, vinarstva in turizma in trenutno šteje 4 zaposlene. Podjetniška pot družine Colnar se je leta 2001 rodila na temeljih majhne kmetije, ki je v lasti družine že osem rodov. Njene obdelovalne površine se raztezajo na dobrih 19 hektarjih dolenjskih in okoliških gričev, med katerimi je zadnjih sedem let skoraj polovica obraščena s trto, zato sta vinogradništvo ter vinarstvo osrednji dejavnosti kmetije, ki ima poleg tega v lasti 3 hektarje gozdov.

Kmetija daje delo kar trem generacijam, osnovna dejavnost družine pa je usmerjena v pridelavo Cvička. Vendar se nanj ne omejuje, temveč prideluje tudi druge sorte, med katerimi so najbolj prepoznavne Rose, Modra frankinja, Laški rizling, Penina, Chardonnay, Collis in druge. Ker pa je vinograd tovarna brez strehe, se je družina Colnar v okviru evropskega razpisa nepovratnih sredstev Naložbe v trajne nasade in mehanizacijo odločila za nakup večjega števila nove kmetijske mehanizacije in opreme za segrevanje ozračja proti zmrzali, za kar je potrebovala premostitveni kredit. Gre za eno ključnih investicij, ki bo trto ščitila pred vse manj stanovitnimi vremenskimi vplivi in na ta način kmetiji zagotovila stabilnejše poslovanje.

Razširitev primarne dejavnosti

Pandemija in posledična negotovost sta družino prav tako prepričali v razširitev primarne kmetijske dejavnosti ter razpršenost prihodkov. Vinogradništvu so se  zato pridružili nasadi lešnikov in kostanjev, o čemer so  razmišljali že dlje časa, raziskava tržišča pa je pokazala, da gre za surovino z dobrim tržnim potencialom, saj te na svetovni ravni primanjkuje.  zaradi povečanega obsega dela je trenutno v planu še gradnja vinske kleti,  ki bo omogočala želeni tehnološki napredek. Kakovostna vina so namreč vodilo kmetije, ki med svoje dopolnilne dejavnosti šteje tudi turizem v zidanici.

Vendar bi širjenje poslovanja in zaščitni ukrepi pred izpadom prihodkov zaradi vremenskih vplivov brez posluha Gorenjske banke, ki je v odločitvah Kmetije Colnar prepoznala dodano vrednost osnovne dejavnosti, ne bila izvedljiva.

Colnar Trgatev 2019 81 Original

Gorenjska banka: zanesljiv partner na poti do uspeha

Gorenjska banka prepoznala potencial manjšega lokalnega podjetja

Družina Colnar se je s potrebo po premostitvenem kreditu, ki bi kril stroške nakupa strojne mehanizacije do prejema nepovratnih sredstev iz naslova razpisa s strani Evropske unije, obrnila na številne banke, a naletela na nerazumevanje. Dokler ni odprla vrat Gorenjske banke. Ta je njeno vlogo obravnavala individualno in poslovno zamisel tudi podprla, saj je prepoznala potencial manjšega lokalnega, tradicionalno usmerjenega podjetja. Z odobritvijo kratkoročnega kredita mu je omogočila širitev poslovanja, zaščito pred morebitnim upadom prihodkov in sodelovanje na mednarodnem trgu.

»Gorenjska banka svojim komitentom ponuja nadvse enostavno bančno poslovanje. Zaposleni so zelo odzivni in predvsem pripravljeni prisluhniti ter poiskati rešitev. So izredno odprti za sodelovanje, predvsem pa me je prepričal iskren, prijazen in resnično zelo korekten odnos,« sodelovanje z Gorenjsko banko opiše Janez Colnar mlajši, nosilec dejavnosti na kmetiji.

Poslovni izzivi številnih mikro podjetij 

Vložek v zagon novih dejavnosti zna v primeru mikro podjetij predstavljati precej večji zalogaj kakor širitev poslovanja velikih korporacij. Navsezadnje mikro podjetja praviloma ne premorejo dovolj lastnih finančnih sredstev, zaradi česar morajo za financiranje zaprositi banko. Kmetiji Colnar je tako kratkoročni kredit, pripravljen na podlagi natančnega pregleda in razumevanja finančne situacije ter zavesti o dobri podjetniški zamisli, omogočil nakup nove strojne mehanizacije in opreme za zaščito proti zmrzali. Za to je na podlagi dokumentacije prejela povrnjena nepovratna sredstva iz naslova evropskega razpisa, kar je tveganje dodobra zmanjšalo. In obenem omogočilo boljšo prihodnost družini, ki bi brez vložka v tehnologijo lahko ostala brez potrebne mehanizacije, pa tudi glavnega vira prihodkov.

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica