Link Link Novi Link Izračun kredita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Brezskrbni Karticno Poslovanje

Nasveti za brezskrbno kartično poslovanje tudi v tujini

Ali v prihodnjih mesecih načrtujete poletni oddih? Preden začnete uživati na zasluženem dopustu, smo v Gorenjski banki za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov, s katerimi bo vaše kartično poslovanje v Sloveniji in tujini popolnoma brezskrbno.

 

1. Preverite veljavnost kartic in višino razpoložljivega limita

 

V izogib nepotrebnim nevšečnostim še pred odhodom preverite veljavnost kartice in ocenite potrebno višino dnevnega in mesečnega limita na svoji plačilni kartici.

Višino limita lahko po potrebi hitro in enostavno uredite v poslovalnicah Gorenjske banke, z oddajo vloge v spletni banki Link ali s poslanim sporočilom v mobilni banki Link m.

 

2. Bodite pozorni pri dvigovanju gotovine in plačevanju s plačilnimi karticami v tujini

 

Če se na oddih odpravljate v državo, ki nima evra, bodite posebej pozorni pri dvigovanju gotovine na bankomatih. V tujini vam lahko bankomat pred dvigom gotovine ponudi možnost dviga s konverzijo tečaja v EUR valuto možnost dviga brez konverzije. V primeru dviga s konverzijo v EUR, bo pri preračunu uporabljen tečaj lokalne banke, v primeru dviga brez konverzije v lokalni valuti pa se bo preračun v evre izvedel po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov (Mastercard), ki so običajno ugodnejši kot tečaji lokalnih banki. Svetujemo vam, da izberete dvig gotovine v lokalni valuti, brez konverzije.

Pri dvigih na tujih bankomatih bodite posebej pozorni na morebitne dodatno zaračunane stroške iz naslova enkratnih nadomestil za dvig gotovine oziroma pribitkov na menjalni tečaj, v kolikor se odločite za valutno konverzijo. Prej omenjena stroška se lahko zaračunata zgolj in samo ob izrecnem vašem privoljenju. Stroški nadomestila gotovine (Surcharge oz. Access Fee) in konverzija z morebitnim pribitkom na menjalni tečaj se lahko pojavita tudi znotraj iste transakcije, zato strankam svetujemo, da pozorno spremljate sporočila na bankomatih.

Podobno velja pri plačilih s karticami na prodajnih mestih v državah, ki nimajo evra. Če boste na POS terminalu izbrali možnost plačila v lokalni valuti, se bo preračun izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov, ki so običajno ugodnejši kot lokalni tečaji, ki se uporabijo v primeru izbire plačila s konverzijo v EUR. Svetujemo vam, da tudi pri plačevanju na POS terminalih izberete možnost plačila v lokalni valuti, brez konverzije.

Pri vseh kartičnih transakcijah, kjer se izvaja valutna konverzija, prejmete brezplačno SMS sporočilo o morebitnih nadomestilih in pribitku na referenčni tečaj Evropske centralne banke. Obveščanje se nanaša na transakcije v valutah: švicarski frank, madžarski forint, švedska krona, danska krona, češka krona, poljski zlot, bolgarski lev, romunski lev, islandska krona in norveška krona.

 

3. Za večjo mero varnosti na potovanje vzemite dve plačilni kartici

 

Za koristno se izkaže tudi, da imate na potovanju s seboj dve plačilni kartici. Poleg debetne kartice Mastercard, ki brezplačno pripada vsem imetnikom osebnih računov v Gorenjski banki, pri plačevanju na prodajnih mestih ali na spletu lahko uporabite tudi:

S sklenitvijo zavarovanja zlorabe kartic, pa si zagotovite povračilo stroškov za škodo v primeru izgube ali kraje kartice.

 

 

4. Vklopite varnostno SMS sporočilo

 

Za enkratno plačilo z brezstično kartico, do vključno 50 evrov, na POS terminalu prodajnih mestih v Sloveniji in določenih drugih državah ni potreben vnos PIN številke.

Za dodatno varnost svetujemo, da uporabite možnost varnostnih SMS sporočil, ki vas nemudoma opozorijo na vsako transakcijo, ki je bila v Sloveniji ali tujini opravljena z vašo plačilno kartico.

 

 

5. Razdelite stroške nakupov na manjše obroke

 

Olajšajte si strošek počitnic. Ob plačilu s kartico z odloženim plačilom Mastercard lahko svoj nakup razdelite na do 12 obrokov. Velja za nakupe v Sloveniji, tujini in na spletu.

Za nakup na obroke preprosto sledite navodilom na povezavi.

 

 

Želimo vam brezskrben oddih, poln lepih doživetij.
Vaša Gorenjska banka

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica