Link Link Novi Link Izračun kredita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Prvi Dan Sole Financini Nasveti Za Starse

Nazaj v šolo – finančni nasveti za starše

Začetek novega šolskega leta tako v očeh otrok kot njihovih staršev velja za pomembno prelomnico, ki pa je obenem tudi velik vir stresa. Ker večina družin poletne počitnice preživi v precej bolj sproščenem vzdušju kakor preostanek leta, je treba družinsko življenje najkasneje na prvi šolski dan v skladu z aktualnimi šolskimi, obšolskimi in delovnimi obveznostmi reorganizirati. Vendar znajo nove zadolžitve nemalokrat pripeljati do nesoglasij v družini. Prav zato je otroka na ponoven odhod v šolo pomembno pripraviti, toliko bolj, če gre za prvošolca, ki predstavo o tem, kaj ga sploh čaka v učilnici, lahko dobi le na osnovi temeljitega pogovora.

Prvi šolski dan lahko predstavlja velik finančni zalogaj

Na prvi šolski dan se morajo poleg otroka pripraviti tudi starši, saj ta za finančni proračun družine predstavlja precejšnjo obremenitev. Poleg šolskih potrebščin je treba otroku namreč pravočasno priskrbeti opremo, gradivo ali pripomočke za obšolske dejavnosti, pogosto pa tudi nova oblačila in obutev, saj otrok tekom poletja ta običajno preraste. Vse našteto finančno stanje družine dodatno poslabša in pri starših povzroči t.i. finančni stres, ki pa se mu je ob premišljenem nakupovalnem načrtu ter upoštevanju finančnih nasvetov Gorenjske banke mogoče izogniti.

Nasveti za nakup šolskih potrebščin

  1. Pri učiteljih ali vodstvu šole preverite, katere potrebščine so tiste, ki jih bo vaš otrok v prihodnjem šolskem letu resnično potreboval. Ker se učni načrt z leti nekoliko spreminja, menjajo pa se tudi zahteve, vezane na posamezno razredno stopnjo, hitro pride do nakupa nepotrebnih stvari.
  2. Naredite nakupovalni seznam vseh potrebščin in oblačil ter drugih pripomočkov, ki jih morate otroku priskrbeti še pred prvim šolskim dnevom ter nanj naknadno ne uvrščajte novih.
  3. Pozanimajte se, kakšna je cena posamezne šolske potrebščine in kje ter kdaj je mogoče opraviti najugodnejši nakup. Številne trgovine ponujajo popust ob sočasnem nakupu vseh šolskih pripomočkov ali za zgodnje naročilo teh. Na ta način si boste med drugim prihranili čakanje v vrsti in tako sebi ter otroku omogočili miren zaključek počitnic.
  4. Izračunajte, koliko denarja potrebujete in nakup opravite s Kartico z odloženim plačilom Mastercard Gorenjske banke, ki vas bo z možnostjo obročnega nakupovanja razbremenila višjega enkratnega izdatka.

 

Prednosti Kartice z odloženim plačilom Mastercard Gorenjske banke si oglejte TUKAJ.

Prvi šolski dan je priložnost za finančno vzgojo otroka

Večina staršev nakup šolskih potrebščin opravi v družbi otroka, zato ta nudi dobre možnosti za prve korake finančnega opismenjevanja, s katerim je dobro pričeti čim bolj zgodaj. Uvedba žepnine se tako priporoča ob otrokovem vstopu v prvi razred, medtem ko v kasnejših letih prvi šolski dan ponuja priložnost za pogovor o tem, ali je višina žepnine še ustrezna. Ker se potrebe otroka v skladu z njegovo starostjo spreminjajo, je namreč treba sočasno s povišanjem žepnine preoblikovati tudi obseg njegovih odgovornosti. V Gorenjski banki smo pripravili nekaj osnovnih napotkov, ki so pri določanju žepnine v pomoč staršem.

Nasveti za določanje žepnine

  1. Ko se z otrokom dogovorite za prejemanje žepnine, določite tudi višino zneska in dan, na katerega mu boste izročili denar. Na ta način bo ozavestil, da je zaloga denarja omejena in se naučil preudarnega razpolaganja z njim oziroma odločanja o porabi na temelju prioritetnosti.
  2. Manjšemu otroku žepnino izplačujte na tedenski ravni, v manjših zneskih, najstniku pa mesečno v obliki nakazila na Predplačniško kartico Mastercard Gorenjske banke, ki omogoča kontrolirano porabo sredstev.
  3. Pogovorite se o porabi žepnine. Otroku brez finančnih obveznosti dovolite, da denar nameni izključno lastnim priboljškom, najsi bo takojšnjim (npr. tortica, sladoled, vstopnica za kino) najsi bo takšnim, za katere mora dlje varčevati (npr. igrača, kolo), medtem ko naj najstnik iz žepnine krije vsaj del lastnih izdatkov (telekomunikacijske storitve, vozovnica za avtobus ali vlak, obšolske dejavnosti itn.). Obseg teh je v skladu z višino žepnine priporočljivo določiti na prvi šolski dan.
  4. Premislite o višini žepnine, ki mora biti dovolj visoka, da krije vse stroške, za plačilo katerih je otrok odgovoren, hkrati pa mu omogoča svobodno porabo dela teh, vključno z namenom varčevanja. Pri tem se lahko oprete na pravilo 70:20:10, ki določa, da je 70 % žepnine namenjenih stroškom, 10 % varčevanju, z 20 % pa otrok razpolaga sam.

 

Prednosti Predplačniške kartice Mastercard Gorenjske banke si oglejte TUKAJ.

Poskrbite za ustrezni delovni kotiček vašega šolarja

Pri vstopu v novo šolsko leto je pomembno tudi, da otroku zagotovite primerni delovni kotiček in mu tako omogočite optimalno okolje za učenje in koncentracijo. Starši se tako pogosto odločijo za prenovo otroške sobe, saj želijo ustvariti prostor, ki bo spodbujal učenje in kreativnost. Takšna prenova lahko vključuje prilagajanje barvne palete, zamenjavo pohištva ali ureditev organizacijskih rešitev. Seveda pa je treba pri tem upoštevati, da lahko prenova otroške sobe predstavlja finančni zalogaj, zato je smiselno premišljeno načrtovati vsak korak. V primeru obsežnejše prenove, ki zahteva več finančnih sredstev, lahko sklenete tudi potrošniški kredit, ki vam je vse do konca septembra letos v Gorenjski banki na voljo po posebej ugodni obrestni meri.

Pri načrtovanju prenove otroške sobe je potrebno upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na produktivnost in udobje otroka.

  1. Pravilna osvetlitev: Dovolj svetlobe je ključno v otrokovem delovnem kotičku. Če je le mogoče, zagotovite naravno svetlobo, s postavitvijo mize v bližino okna. Prav tako poskrbite za zadostno umetno osvetlitev, ki ne utruja oči.
  2. Ergonomsko pohištvo: Izberite mizo in stol, ki ustrezata otrokovi višini in telesni drži. Miza naj bo dovolj prostorna, da omogoča shranjevanje ter odlaganje vseh šolskih stvari ter nudi dovolj prostora za učenje in ustvarjanje.
  3. Minimalistična okolica: Strokovnjaki svetujejo, da naj bo delovni kotiček otroka čim bolj čist in urejen, saj lahko preveč raznolikih predmetov in krame odvrača otrokovo pozornost in povzroči zmedo.
  4. Tehnološki pripomočki: Pri šolskem delu, sploh pri višjih razredih, sta postala računalnik ali tablica skoraj nepogrešljiva pripomočka. Pri uporabi računalnika strokovnjaki svetujejo, da poskrbite za ustrezno višino ekrana, glede na otrokovo višino, tako da zmanjšate napor vratu, hrbtenice ter oči.

Skrb za delovno okolje vašega šolarja je ključnega pomena za uspešno učenje in razvoj. S tem mu omogočate ustvarjanje navade učinkovitega dela ter ga spodbujate k razvoju samodiscipline in odgovornosti do svojih šolskih obveznosti.

 

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica