Link Link Novi Link Izračun kredita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Woman Hand Holding Credit Card And Using Laptop, Smartphone At C

Nasveti za varno praznično nakupovanje

Približuje se obdobje nakupovanja prazničnih daril in številnih popustov, ki jih lahko zasledimo v spletnih trgovinah. Pri spletnem nakupovanju vam svetujemo previdnost, saj lahko ob nepazljivosti hitro postanete tarča goljufov. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov za varno praznično nakupovanje.

Prepoznajte lažno spletno trgovino

Spletni goljufi lahko na vas prežijo z lažnimi spletnimi trgovinami, ki običajno ponujajo izdelke znanih blagovnih znamk po izjemno nizkih cenah in z velikimi popusti. V primeru nakupa in plačila v lažni spletni trgovini blaga ne boste prejeli, goljufi pa bodo lahko zlorabili tudi vaše uporabljeno plačilno sredstvo.

Lažno spletno trgovino boste prepoznali tudi po tem, da običajno ponuja brezplačno poštnino po vsem svetu, na spletni strani trgovine pa ne boste mogli najti podatkov o trgovcu oz. podjetju, ki stoji za trgovino. Običajno so take spletne trgovine razmeroma nove, brez ocen kupcev.

Svetujemo vam, da spletno trgovino pred nakupom natančno preverite in ste pozorni na naslednje:

  • kontaktne podatke in podatke podjetja,
  • kdaj je bila spletna stran registrirana in podatke o domeni,
  • pogoje plačila, vračila in dostave.

Če je spletna trgovina začela poslovati pred kratkim in je kontaktni e-naslov ustvarjen pri brezplačnih ponudnikih, kot sta Gmail in Yahoo, je lahko to znak, da gre za lažno spletno trgovino.

Zavarujte se pred prevarami z dostavo paketov

Spletni goljufi lahko zlorabijo tudi identiteto dostavnih podjetij (Pošta Slovenije, DHL, DPD, …) in v njihovem imenu uporabnike zvabijo na lažno spletno stran, kjer od njih želijo pridobiti osebne podatke z namenom zlorabe podatkov plačilnih kartic in bančnih računov.

Bodite previdni pri prejetih sporočilih dostavnih podjetij in ne klikajte na sumljive povezave. Dostavna podjetja vas v sporočilu nikoli ne bodo preusmerila na stran za vnos podatkov kartice. Predvsem bodite pozorni na sporočila, ki zahtevajo od vas takojšnji odziv, kot na primer »paketa ne moremo dostaviti, plačajte carino«, ali »takoj preverite podatke, ali bo pošiljka zavrnjena«, saj gre običajno za prevaro.

Previdno!

Z neznanci nikoli ne delite osebnih podatkov, podatkov o vašem bančnem računu in plačilnih karticah ter uporabniških imen in gesel. Prav tako ne klikajte in vpisujte podatkov v priložene povezave v sumljivih elektronskih in SMS sporočilih, če niste povsem prepričani, da je spletna stran verodostojna.

Še več nasvetov za varno bančno poslovanje lahko preverite na povezavi.

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica