Link Izračun kreditaIzračun depozita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Assortment Tumbler With Copy Space

Z malimi koraki do zmanjšanja izpostavljenosti mikroplastiki

Lepo vreme kliče po sprostitvi, uživanju v naravi in osvežitvi s hladno vodo. A ob vseh teh prijetnostih ne smemo pozabiti na skrite nevarnosti, ki prežijo na nas. Ena takšnih je tudi mikroplastika, ki je danes prisotna povsod, od najglobljih oceanov do najvišjih gora. V nadaljevanju smo pripravili par nasvetov za enostavno zmanjšanje izpostavljenosti.

Izogibajte se plastenkam

Ste vedeli, da en liter vode v plastenki povprečno vsebuje med 110.000 in 370.000 delcev plastike, od tega okrog 90 odstotkov delcev nanoplastike, ostalo pa mikroplastike? Preprost ukrep, s katerim lahko omejimo izpostavljenost je, da prenehamo kupovati vodo v plastenkah. V Sloveniji imamo srečo, saj je naša pitna voda dobre kakovosti, onesnaženost z mikroplastiko pa je po dosedanjih raziskavah veliko manjša kot v primeru ustekleničene vode. Če želimo dodatno izboljšati kakovost svoje pitne vode, si lahko na pipo namestimo filter. Na portalu Manj je več najdete zemljevid pitnikov, ki vam lahko pomaga, da si svojo stekleničko napolnite tudi na poti.

Previdno pri nakupu kozmetike

Tudi pri nakupu kozmetike nam dodatna previdnost ne bo škodila. Na trgu je več kot 500 različnih vrst kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo dodano mikroplastiko. Če se želitmo prepričati, da v izdelku, ki ga želimo kupiti, ni mikroplastike, nam lahko tu pomaga aplikacija Beat the microbead. Ta nam po skeniranju sestavin sama pove, ali je v izdelku prisotna mikroplastika ali ne.

Odpovejte se plastični posodi, še posebej pri pripravi hrane

Mikroplastika se v okolje sprošča na različne načine, med drugim z obrabo pnevmatik, pranjem sintetičnih oblačil in razpadanjem plastičnih izdelkov. Z namenom zmanjšanja izpostavljenosti mikroplastiki je ključno omejiti uporabo plastičnih izdelkov, zlasti posod. Mikroplastika se lahko sprosti iz plastičnih kozarcev, posod, plastičnih desk za rezanje in podobno. Pri odmrzovanju hrane v mikrovalovki se izognimo uporabi plastičnih vrečk ali posod.

Kupujte izdelke brez embalaže

V Sloveniji imamo poleg lokalnih tržnic in kmetij, s katerimi se lahko dogovorimo za nakup na rinfuzo, več kot 150 trgovin, kjer lahko vsaj delno kupujemo brez embalaže. Pri omejevanju izpostavljenosti drobnim plastičnim delcem je še posebej smiselno razmisliti o živilih, kot je na primer čaj. Ker so vrečke za čaj pogosto izdelane iz plastike, je boljša izbira čaj v rinfuzi.

Pranje perila

Ker so naša oblačila danes iz cele vrste različnih sintetičnih materialov, je njihovo pranje lahko ključen vir mikroplastike za okolje. Zato priporočamo nošenje oblačil iz naravnih materialov in uporabo nesintetičnih pralnih sredstev. Pri pranju so priljubljene tudi mrežice in filtri, ki vsaj delno zajezijo prehajanje mikroplastike v vodni krog.

Čeprav se zdi, da je mikroplastika prisotna povsod, lahko s premišljenimi spremembami zmanjšamo svojo izpostavljenost. Splošno priporočilo je, da se izogibamo plastičnim izdelkom za enkratno uporabo, čeprav v današnjem svetu to včasih predstavlja izziv. Prepričani smo, da lahko z malimi koraki naredimo veliko za naše zdravje in zdravje našega planeta. Zavedanje in ukrepanje vsakega posameznika ima ključno vlogo pri ustvarjanju pomembnih pozitivnih sprememb.

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica