Link Link Novi Link Izračun kredita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Trajnostno Nakupovanje Gorenjska Banka

6 nasvetov, s katerimi boste nakupovali bolj trajnostno

V Gorenjski banki kot družbeno odgovornem podjetju želimo svoje komitente usmeriti k načelom trajnostne potrošnje. Ta sloni na upoštevanju različnih vidikov vpliva kupljenih izdelkov in storitev na okolje – med drugim z materiali, energijo, potrebno za izdelavo, in transportnimi stroški – in zavestnemu, odgovornemu nakupovanju, skladnemu z resničnimi potrebami. Gre za premišljene odločitve o tem, kaj, koliko in kje kupovati ter za nakupovalne navade, ki izkazujejo razumevanje tako verige potrošništva kot krožnega gospodarstva, pa tudi dejstva, da smo vsi le del večjega ekosistema.

V nadaljevanju vam predstavljamo temeljne nasvete, kako postati odgovoren, k trajnosti naravnan potrošnik in ob tem celo prihraniti.

1. Kupujem to kar in ko potrebujem

Množična potrošnja in akcije, ki jih posamezni trgovci dajejo na nakupe večjih količin istega izdelka, vas silijo k nakupovanju prevelikega števila stvari. Izogibajte se nakupu hrane na zalogo – s tem je verjetneje, da živil ne boste uspelo pravočasno porabiti. Preden se odpravite po nakupih zato preverite zalogo v omarah, premislite, kakšne obroke boste pripravljali v tednu, ki je pred vami, in preverite, kaj je tisto, kar resnično potrebujete. Poleg tega se v trgovine obvezno odpravite z nakupovalnim seznamom, ki vam bo preprečil poseganje po drugih izdelkih. Čeprav je včasih zabavno eksperimentirati, bodite pri tem iskreni – ne kupujte eksotičnih novih živil ali kosov oblačil, za katere vam bo mogoče že ob prihodu domov žal, da ste jih kupili in jih boste zavrgli.

2. Izbiram kakovostna oblačila in oblačila iz druge roke

Modna in tekstilna industrija veljata za enega največjih onesnaževalcev okolja, saj precej oblačil iz hitre mode že kmalu pristane na smetišču. Da bi to preprečili, kupujte oblačila, ki jih res potrebujete. Izbirajte kakovostne kose klasičnega kroja, ki jih je vedno mogoče popestriti z dodatki, investirajte v kakovostna oblačila, ki bodo z vami še dolga leta in se poslužujte second hand trgovin. Ste že kdaj obiskali izmenjavo oblačil? Ne le, da lahko na njih brezplačno dobite krasne nove kose, so tudi odlična priložnost za spoznavanje ljudi. Organizirate jo lahko tudi sami, v krogu prijateljev. Predvsem pa še pred odhodom v trgovine vsa oblačila, ki jih že leta ne nosite, podarite ali prodajte naprej.

3. Skrbim za bolj smotrno ravnanje s hrano

Ste vedeli, da zavržemo eno tretjino vse pridelane hrane, največ prav v gospodinjstvih? Že z nekaj preprostimi koraki lahko poskrbite za bolj smotrno ravnanje s hrano in s tem tudi prihranite. Že omenjeno dobro načrtovanje (priprava tedenskega jedilnika, ki je osnova za nakupovalni seznam) je še posebej pomembno. Na platformi Manj je več preverite, če imate v bližini možnost nakupovanja vsaj določenih sestavin brez embalaže. Najlažje pa se boste pretirani količini zavržene embalaže izognili tako, da si zamislite preprost jedilnik. Poučite se o rokih uporabe in navodilih za pravilno shranjevanje ter posegajte po lokalnih in čim bolj rastlinskih izdelkih. Če pa kljub vsemu kaj hrane ostane, pa jo zamrznite, predelajte v nove obroke ali podarite bližnjim, sosedom itd. Tudi v restavraciji poskrbite za to, da hrana ne ostane – odnesite jo domov, najbolje kar v lastni embalaži.

4. Kupujem in podpiram lokalno

Kadar izbirate izdelke, izdelane ali pridelane v lokalnem okolju, se zavežete manjši količini embalaže, kratkim transportnim potem in podpori tistim, ki v razvoj družbe, katere del ste, prispevajo tudi sami. To še posebej velja, če posegate po izdelkih mikro in malih lokalnih podjetij, lokalnih obrtnikov in rokodelcev ter kmetov, saj je njihova okoljska ozaveščenost običajno precej večja kakor ozaveščenost veletrgovcev.

5. Kupujem izdelke, katerih embalaža ne vključuje plastike

Raziskave kažejo, da je v plastično embalažo ovita skoraj polovica izdelkov, prisotnih na naših trgovskih policah. Gre za plastiko, namenjeno enkratni uporabi, zaradi katere nastajajo ogromne količine povsem nepotrebnih smeti. Na sreči se plastiki velikokrat lahko izognemo – na karti zero waste trgovin portala Manj je več je že več kot 120 trgovin, kjer lahko vsaj nekatere izdelke kupite brez embalaže. Vaše nakupovalne navade naj zato vključujejo zavestno odločitev o poseganju po izdelkih brez embalaže, v povratni embalaži ali  pakirane v materiale, ki se enostavneje reciklirajo, npr. papir in steklo.

6. Po nakupih se odpravim z lastno vrečko za večkratno uporabo

Zakon, ki določa, da plastične vrečke v trgovinah niso več brezplačne, temveč je te treba plačati, je njihovo uporabo zmanjšal približno za polovico. Kljub temu pa jih večji trgovci še vedno prodajo vsaj pol milijona letno. Glede na to, da ena sama vrečka za razgradnjo potrebuje več sto let, je najlaže začeti tako, da se po nakupih odpravite z lastno vrečko za večkratno uporabo. Z njo lahko med drugim izrazite svoj modni stil ali izpostavite vrednote, v skladu s katerimi živite.

V Gorenjski banki smo prepričani, da mala dejanja vodijo k velikim spremembah in da je ohranjanje narave ter s tem tudi trajnostna potrošnja odgovornost vseh nas.

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica