Link Link Novi Link Izračun kredita Hitri kontakt Lokacije Klepet
Person Taking Care Office Cleaning

Okolju prijaznejša spomladanska osvežitev doma

Pomlad! Saj veste, tisti čas v letu, ko se poleg udeležbe na lokalnih čistilnih akcijah običajno lotimo tudi temeljitejšega čiščenja stanovanja. V Gorenjski banki kot družbeno odgovornem podjetju želimo svoje stranke usmeriti k načelom trajnosti. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste lahko pri spomladanskem čiščenju bolj prijazni do okolja.

Uporabljajte čim bolj naravna čistilna sredstva: takšna, ki ne vsebujejo cele palete strupenih kemikalij. Namesto nakupa zbirke čistilnih sredstev za vsako površino posebej, se raje poslužujte nakupa nekaj naravnih čistil, ki jih lahko uporabljate za več namenov. Alkoholni kis, soda bikarbona in limona pa so že pregovorno stalni spremljevalci vseh, ki prisegajo na naravno čiščenje. Dodatno ste lahko pri nakupu naravnih čistil bolj ekološki tako, da jih kupite na rinfuzo ali pa vsaj v večjih pakiranjih.

Ste vedeli, da lahko običajne gobice za pomivanje posode pri uporabi sproščajo ogromno mikroplastike? Opremite se z naravnejšimi alternativami, npr. lufa gobico ali krtačko za čiščenje posode. Tudi detergent za pomivanje posode lahko nadomestite s tekočim oljčnim milom.

Kakšna pa je vaša rutina pri pranju perila? Agresivna pralna sredstva, odstranjevalci madežev in mehčalci niso najboljša izbira za okolje (kot tudi ne za vašo kožo). Tudi tukaj velja pravilo manj je več in čim večja težnja po naravnih surovinah. Višje temperature pa pomenijo tudi idealno priložnost, da perilo začnete sušiti na zraku.

Kam s stvarmi, ki jih po spomladanskem čiščenju ne potrebujemo več?

Pri spomladanskem čiščenju in preurejanju vaših omar ste lahko bolj ali manj radikalni: stvari lahko samo lepše zložite in bolje organizirate vaše police, mogoče pa zavzamete precej bolj minimalističen pristop in se za cel kup še lepo ohranjenih in uporabnih stvari odločite, da jih ne potrebujete več. Kaj narediti z njimi?

  • Stvari, ki so še uporabne in dobro ohranjene, ampak jih iz nekega razloga ne potrebujete več, lahko prodate prek spleta: bodisi prek spletnih oglasnikov, spletnih strani z rabljenimi oblačili ali družbenih omrežij.
  • Ste že kdaj obiskali izmenjavo oblačil ali drugih predmetov? Tovrstni družabni dogodki so lahko idealna priložnost, da svoja oblačila, otroške igrače, knjige ali katere druge izdelke zamenjate za druge, popolnoma brezplačno. Preverite kje je naslednji dogodek ponovne uporabe.
  • Včasih se nam preprosto ne ljubi ukvarjati s prodajo ali izmenjavami. V tem primeru lahko razmislite, ali lahko stvari komu podarite: jih potrebujejo sorodniki, prijatelji, znanci? Jih lahko podarite prek za to namenjenih portalov?
  • Kaj pa dobrodelnost? Oblačila, hišni tekstil in druge izdelke lahko donirate organizacijam, ki pomagajo ljudem v stiski, kot so Rdeči križ Slovenije, Karitas, Kralji ulice, Slovenska filantropija, materinski domovi in varne hiše. Pred oddajo izdelkov pri izbrani organizaciji preverite potrebe.
  • Izdelke lahko brezplačno oddate različnih organizacijam, ki se ukvarjajo z zbiranjem in prodajo rabljenih stvari: društvo Duh časa zbira rabljeno računalniško opremo, središča ponovne uporabe pa cel spekter različnih še uporabnih predmetov. Knjižnice običajno z veseljem sprejmejo knjige, ki jih ne potrebujete več.

Kam pa s stvarmi, ki niso primerne za uporabo?

Ali so vam po čiščenju ostale stvari, ki so potrebne manjšega popravila, ali pa niso več primerne za uporabo?

  • Številni posamezniki in organizacije se ukvarjajo s predelavo tekstila v nove, povsem unikatne izdelke: Kulturno društvo Smetumet, Ropotarnica Maribor, Destilator, Reinkarnika, RE.DO in drugi. Svetujemo vam, da jih kontaktirate in preverite, ali trenutno potrebujejo nove zaloge.
  • Zavetišča za živali velikokrat zbirajo izrabljen hišni tekstil: brisače, rjuhe, odeje … A ni krasno, da lahko vaša obrabljena brisača daje zavetje muci v zavetišču?
  • Podjetje ZEOS zbira odpadno električno in elektronsko opremo, sijalke, baterije in sveče.
  • Zlomljen ročaj, odpadel gumb, madež, pokvarjena zadrga … izdelke in oblačila, ki so potrebna manjšega popravila lahko marsikje pred prodajo popravijo. Preverite v vašem lokalnem centru ponovne uporabe na zemljevidu.

Če vam po tem, ko odkljukate vse zgornje možnosti, še vedno ostane nekaj neuporabnih stvari, ki niso za nikamor drugam, jih odpeljite v lokalni zbirni center, kjer bodo poskrbeli za njihovo ustrezno odstranjevanje.

A ni osvobajajoč občutek, ko se znebimo stvari, ki jih ne potrebujemo več, pa tudi krame in navlake, iz katere zgolj brišemo prah? Poskrbimo, da se je bo manj nabralo tudi v prihodnosti: ne kupujmo stvari, ki jih ne potrebujemo, namesto nakupa novih izdelkov raje popravimo stare. Če izdelke potrebujemo le enkrat ali nekajkrat, si jih raje izposodimo.

V Gorenjski banki smo prepričani, da mala dejanja vodijo k velikim spremembah in da je skrb za okolje ter s tem tudi trajnostna naravnanost odgovornost vseh nas.

Zakaj Gorenjska banka?

Vaš zanesljiv partner.

Z vami kadarkoli nas potrebujete.

Znamo vam prisluhniti.

Ponudbo prilagajamo vašim potrebam.

Mar nam je za vaše uspehe.

Rešitve iščemo skupaj z vami. Za vas.

Gorenjska banka

Tu smo za vas

Kontaktirajte nas

od pon. - pet.: 8.00 - 19.00

  • 04 20 84 312
  • info@gbkr.si
  • Kontaktni obrazec

Rezervirajte termin

za klic ali sestanek

  • Dogovorite se za sestanek

Obiščite nas

vam najbližja poslovalnica